Rusya’dan, Türkiye’nin hoşuna gitmeyecek Libya hamlesi!

Libya medyası, Rusya’dan gönderilen çok sayıda yeni T72 tankın Tobruk Limanı üzerinden ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in güçlerine ulaştığını duyurdu.

Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretini ertelemesinin ardından Rusya, Ankara ile ilişkileri gerecek bir hamle yaptı. Afrika’da çok sayıda ülkede varlık gösteren ve Libya’da darbeci general Halife Hafter’e destek veren Moskova, CIA devşirmesi savaş lorduna T-72 tankları yolladı

Trablus merkezli Febrayer televizyonun haberine göre, Rusya, Hafter güçlerine ulaştırılmak üzere çok sayıda yeni T72tank gönderdi.

Tanklar Tobruk Limanı üzerinden Hafter’in oğlu Saddam Hafter’e bağlı Tarık Bin Ziyad milislerinin karargahına ulaştı.

Febrayer televizyonu ayrıca Tarık Bin Ziyad milislerinin karargahına ulaşan çok sayıdaki yeni T72 tankın görüntülerini de paylaştı.

Libyalı askeri uzman Adil Abdulkafi de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın Libya’da kuracağı ve çekirdeğini Wagner güçlerinin oluşturacağı “Afrika Lejyonu” için 40 Rus T72 tankının Tobruk Limanı’na ulaştığını belirtti.

BARIŞ ÇABALARINA DARBE VURABİLİR

Sözkonusu hamle zamanlaması bakımından dikkat çekiyor. Darbeci Hafter güçlerinin destekçilerinden biri durumundaki Mısır, son dönemde Türkiye ile ilişkilere hız verdi. Ankara-Kahire hattındaki normalleşme adımları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Şubat’ta gerçekleşmesi beklenen Mısır ziyaretiyle ivme kazanacak. 

Ankara bir süredir Hafter kontrolündeki Bingazi-Tobruk bölgesinden aktörlerle de temas yürütüyordu. Bölünmüş bir Libya yerine başkent Trablus merkezli birleşik bir yönetim oluşturma hedefiyle atılan adımlar, Rusya’nın son adımıyla tehlikeye girdi. 

Libya’ya gönderilen T-72 tanklarının Hafter yanlılarına yeni bir iç savaş için fırsat oluşturmasından endişe ediliyor. Rusya aynı zamanda Sudan’da katliam ve tecavüzleriyle ünlü Hızlı Destek Kuvvetleri’ni (HDK) silahlandırıyor. Sudan iç savaşını körükleme konusunda Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte hareket eden Moskova yönetiminin, Libya’da Hafter’e tank göndererek neyi amaçladığı önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

RUSLAR CIA DEVŞİRMESİNİN ARKASINDA

2019-2020 yıllarında Rusya, Fransa, Yunanistan, BAE, Mısır ve İtalya tarafından desteklenen Halife Hafter, Sudanlı Cancavid milisleriyle Rus paralı askerlerini kullanarak Trablus önlerine kadar gelmiş, işgal sürecini durduran ülke Türkiye olmuştu. 

Dönemin Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile imzalanan Münhasir Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri, meşrû Libya ordusuyla birlikte Hafter güçlerine büyük darbe indirmiş ve işgalciler Sirte-Cufra hattına kadar geri çekilmek zorunda kalmıştı. 

Muammer Kaddafi dönemindeki Libya-Çad savaşı sırasında Çad ordusuna esir düştükten sonra Fransız istihbaratı tarafından kurtarılan ve ardından CIA’nın teslim alarak ABD’ye götürdüğü Halife Hafter, Virginia’da geçen uzun yılların ardından Kaddafi’ye yönelik darbeyle birlikte ABD yönetimince Libya’ya gönderilmişti.

Trablus’a yönelik işgal sürecinde ABD’nin geri planda destek verdiği Hafter’e 2 bin kadar Rus paralı asker hizmet ediyor. 

Bir Cevap Yazın