Ramazan Da Vicdan Mucadelesi Israil Hurmasi Almak Mi Boykot Etmek Mi

Ramazan’da vicdan mücadelesi: İsrail hurması almak mı, boykot etmek mi?

Ramazan’da İsrail Hurmasına Avrupa’dan Boykot

İsrail basınında çıkan haberlere göre,  İsrail’in Gazze’de devam eden savaşı , kutsal Ramazan ayı yaklaşırken Avrupa pazarında İsrail hurmasının satılmasını giderek zorlaştırdı.

İsrailli üreticilerin yıllık hurma ihracatının yaklaşık üçte biri Ramazan ayında gerçekleşiyor ancak boykot korkusu, meyvenin İsrail menşeinin küçümsenmesine yol açtı.

Haaretz’e göre, İsrail’in Medjool hurmasını tanıtmaya yönelik toplam 550.000 dolarlık bir reklam kampanyası, boykot korkusu nedeniyle rafa kaldırıldı. 

Gazze’de yaşanan kanın ardından Müslüman topluluklar arasında İsrail ürünlerine yönelik denetimler arttı. Çatışma, İsrail tarafından beş aydan fazla bir süre içinde neredeyse 30.000 Filistinlinin öldürülmesi ve 69.000’den fazla insanın yaralanmasıyla sonuçlandı .

Hurma sektörüyle bağları olan bir iş adamı Haaretz’e şöyle konuştu:

“Raflara yaklaşıp ‘İsrail Malı’ yazdığını gören herkes iki kere düşünecektir.” 

“Ramazan ayında hurmanın büyük bir kısmı satılıyor ve onlar (Müslümanlar) başkasından satın alabilecekleri her yerde bizi cezalandırmaya çalışacaklar.”

Kayıp gelir

Son yıllarda Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar (BDS) hareketinin İsrail şirketlerine işgali sona erdirmeleri için ekonomik baskı uygulama yönünde  büyüyen bir kampanyası var .

Meyvenin Ramazan ayındaki İslami ritüeldeki önemi göz önüne alındığında, birçok Müslüman, hurmanın etik kaynaklardan elde edildiğinden emin olmaya çalışıyor.

İsrail, özellikle popüler Medjool hurması çeşitleri olmak üzere dünyadaki en büyük hurma üreticilerinden biridir.

BDS’yi destekleyen gruplar, tüketicilerin bilinçli bir seçim yapabilmelerini ve İsrail hurmalarını satın almaktan kaçınabilmelerini sağlamak için yoğun bir çaba sarf ediyor. 

 

İsrailli bir hurma üreticisi Haaretz’e şöyle konuştu:

“Avrupa’da bizim markamızın yazılı olduğu hurmaların bulunduğu süpermarketlere giren ve üzerlerine alıcıların ‘soykırıma katkıda bulunduğunu’ belirten çıkartmalar yapıştıran kuruluşlar var.” 

Filistin Dayanışma Kampanyası, İsrail’in Medjool hurmalarının çoğunun işgal altındaki Batı Şeria’daki yasadışı yerleşimlerde İsrailli yerleşimciler tarafından yetiştirildiğini söylüyor. 

İsrail işgaline karşı savaşan kampanyacılar, insanları düzenli olarak, satın almadan önce tarihlerin nereden geldiğinin etiketlerini kontrol etmeleri konusunda uyarıyor. 

İsrail üzerindeki ekonomik etkisi oldukça önemli olabilir. 

İsrail’in Medjool pazarındaki yüzde 50’lik payı, onu hacim açısından dünyadaki en büyük pazarlardan biri haline getiriyor.

İsrail Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre, yalnızca İsrail’den yapılan hurma ihracatının değeri 2022’de 338 milyon dolar olurken, diğer tüm meyvelerin ihracatı 432 milyon dolar oldu. 

Haaretz’in haberine göre, boykot kampanyalarına karşı koymak amacıyla İsrailli üreticiler bazı alıcılarla birlikte çalışarak ürünlerinin üzerindeki etiketleri değiştirerek tarihlerin kökenini gizlemeye çalışıyor. 

Geçtiğimiz yılın ekim ayında Türkiye’ye hurma ihracatı yüzde 50 oranında düştü; pazar, İsrail’den yapılan tüm hurma ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor.

Kaynak: Mira Haber

Öncesi 5 kez “yanlışlıkla” kendi topraklarına ateş açtılar
Sonraki Hamas, İsrail’e sınır ötesinden saldırdı

Bir Cevap Yazın