putinden zimbabve liderine helikopter hediyesi 1690484579 3221
putinden zimbabve liderine helikopter hediyesi 1690484579 3221

Prigojin’in ölümü: Putin: İhaneti asla affetmem

   Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’i hainlikle suçlayan paralı asker şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin darbe girişiminden sonra Putin’in verdiği bir röportaj gündem oldu.
 

Rus haber ajansı TASS’ın, Tver’de düşen ve 10 kişinin öldüğü özel jette Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in de bulunduğunu duyurdu

Prigojin, 23 Haziran 2023’te Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlayarak Rus yönetimine isyan başlatmıştı. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada Wagner’in kamplarına saldırı düzenlendiği yönündeki iddialar yalanlanmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Putin de halka sesleniş konuşmasında, “Karşılaştığımız ihanettir. Fahiş hırslar ve kişisel çıkarlar, ülke ve halka yönelik ihanete yol açtı” dedi.

Putin, Wagner’in eyleminin “silahlı isyan” olduğunu belirterek, “Silahlı isyan girişiminde bulunan, bunu organize eden, şantaj ve terör yöntemlerine başvuran bütün suçlular kaçınılmaz olarak cezalandırılacaktır” şeklinde konuşmuştu.

Rus paralı milis grubu Wagner’in lideri Yevgeniy Prigojin, isyan girişiminden haftalar sonra yayınladığı görüntülü mesajda Afrika’da olduğunu duyurdu.

Prigojin video kaydında, Afrika’yı daha özgür kıldıklarını iddia ederek: “Çalışıyoruz. Sıcaklık +50, her şey istediğimiz gibi. Wagner PMC keşif ve arama faaliyetleri yürütüyor, Rusya’yı tüm kıtalarda daha büyük, Afrika’yı daha özgür kılıyor. Adalet ve mutluluk; Afrika halkı için, DAEŞ, El Kaide ve diğer haydutların hayatlarını bir kabusa dönüştürüyoruz.” dedi.

Nijer’de yaşanan darbe girişiminden sonra Wagner liderinin bu mesajı, Wagner’in Afrika’daki faaliyetlerine devam edeceği şeklinde yorumlanmıştı. 

Prigojin’in uçağı nasıl düştü?

ABD Savunma Bakanlığı, uçağın yerden atılan bir füze ile düşürülmediği şeklinde değerlendirdi. Ancak kimliklerini paylaşmayan İngiliz istihbarat yetkilileri jetin, Putin’in emriyle Rusya’nın iç güvenlik teşkilatı Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından vurulduğunu ileri sürdü.

Öte yandan, uçuş takip sitesi Flightradar 24’ün paylaştığı verilere göre, başkent Moskova’dan St. Petersburg’a giden Embraer Legacy 600 model özel jet, yerel saatle 18.11’de radardan kayboldu. Flightradar24’ten Ian Petçenik, Prigojin’e ait özel jetin bir anda düşmeye başladığına dikkat çekerek, yaklaşık 8,5 kilometre yükseklikte giden uçağın 30 saniyede neredeyse 2,5 kilometre irtifa kaybettiğini söyledi.

Ölümü ile gelen yorumlar

Wagner’e yakınlığıyla bilinen Telegram kanalı Grey Zone’dan yapılan paylaşımda, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Prigojin’e suikast düzenlediğini iddia etti.

Uçağın seyir halindeyken vurulmuş olabileceğine dair iddialardan biri de Birleşik Krallık’ın kamu yayıncısı BBC’ye konuşan görgü tanıklarından geldi. Kimliği paylaşılmayan kişiler, uçak çakılmadan önce patlama sesleri duyduklarını ileri sürdü.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder da basın açıklamasında, ABD’nin Prigojin’in öldürüldüğünü düşündüğünü belirterek, “Çeşitli faktörlere dayalı ilk değerlendirmemiz, onun muhtemelen öldürüldüğü yönünde” iddiasında bulundu.

ABD ön istihbarat değerlendirmesine göre ise Rus paralı savaşçı grubu Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin ile 9 kişinin bulunduğu özel jet, “kasıtlı patlama” sonucu düşürüldü.

Kaynak: Mira Haber