nijeryada silahli cete uyeleri idamla yargilanacak 1660658653 7619
nijeryada silahli cete uyeleri idamla yargilanacak 1660658653 7619

Nijerya’da çeteler idamla yargılanacak

Nijerya’da artan güvenlik sorunları nedeniyle Zamfara eyaletinde yakalanan silahlı çete üyeleri idamla yargılanacak.

Zamfara Eyalet Valisi Bello Matawalle, televizyonda yaptığı açıklamada, eyalette sık sık yaşanan silahlı saldırılara ve adam kaçırma olaylarına karşı mücadelede yasa çıkarıldığını belirtti.

Matawalle, yeni yasaya göre eyalette yakalanan silahlı çete üyelerinin, fidyecilerin ve çetelere muhbirlik yapmaktan suçlu bulunan herkesin idam cezasına çarptırılacağını söyledi.

Eyalette bundan sonra 20.00 ila 06.00 saatlerinde motosiklet kullanımının yasaklandığını aktaran Matawalle, bu kararın da hükümetin, Zamfara ve komşu eyaletlerini 10 yıldan fazla süredir rahatsız eden silahlı çeteler sorununu çözmek için çabalarının bir parçası olduğunu belirtti.

“BU KARAR, ÇETELERİN FAALİYETLERİNİ AZALTACAK”

Güvenlik ve İstihbarat Uzmanı Yahuza Ahmad Getso, yaptığı açıklamada, ülkenin kuzey bölgesinin yıllardır güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Getso, Zamfara hükümetin aldığı bu kararın silahlı çetelerle mücadelede olumlu bir adım olduğunun altını çizerek, “Bu karar ülkedeki silahlı çete üyelerinin faaliyetlerini azaltacak.” dedi.

Eyalet, 5 yıldır hayvancılıkla uğraşan Fulaniler ile çiftçilik yapan bazı kabilelerin şiddetli çatışmalarına sahne oluyor.

Son olarak, 11 Temmuz’da bir köyde düzenlenen saldırıda 18 çiftçi öldürülmüştü.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, güvenlik sorunları nedeniyle daha önce eyalette madencilik faaliyetlerini yasaklamıştı.

Matawalle, 26 Haziran’da eyalet sakinlerinin silahlı çetelere karşı kendilerini savunmaları için bireysel silahlanma çağrısı yapmıştı. Nijerya ordusu ve polis, bu karara tepki göstermişti.

İlginizi Çekebilir

Çobanlar ile çiftçiler çatıştı: 21 ölü

Nijerya’nın Plateau eyaletinde çobanlar ile çiftçiler arasında çıkan çatışmalarda 21 kişi hayatını kaybetti. Yerel yetkililer, …

Ülke şokta: Genelkurmay Başkanı helikopter kazasında öldü

Kenya’da meydana gelen helikopter kazasında Genelkurmay Başkanı Francis Ogolla ve 10 askeri personelin hayatını kaybettiği …