12:20 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Muharrem İnce ‘Memleket Hareketi’ni ilan etti

CHP’nin 2018 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı gösterdiği Muharrem İnce, ‘Bin Günde Memleket’ isimli hareket başlattığını duyurdu.

CHP’den ayrılarak parti kuracağı öne sürülen ancak “Hareket başlatacağım” diyen Muharrem İnce, beklenen açıklamasını yaptı. Konuşmasına Ahmed Arif şiiriyle başlayan İnce, iktidarı eleştirerek devam etti. İnce, daha sonra eleştirilerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve yönetimine yöneltti ve ‘Bin Günde Memleket Hareketi’ni açıkladı. İnce, soru almadan gitti.

Muharrem İnce, Ankara Çukurambar’daki Holiday İnn Otel’de basın toplantısı yaptı.

“Türkiye’yi bu noktaya lider partileri getirdi”

Pandemi nedeniyle basın mensupları dışındaki katılımcılara kapalı olan toplantıda İnce, Türk bayrağı ve Mustafa Kemal Atatürk görselinin olduğu kürsüde konuştu. Açıklamanın yapılacağı salona erken gelen İnce, açıklamanın başlangıcı olarak duyurulan 10.30’u bekledi.

Ahmet Arif’in “ Hasretinden Prangalar Eskittim” şiirinden alıntı yaparak sözlerine başlayan İnce, “Herkes konuştu. Bilen de konuştu bilmeyen de konuştu. Şimdi Muharrem İnce konuşacak” dedi.  AK Parti’nin iktidardaki 18 yılını eleştiren İnce, “Türkiye’yi bu noktaya lider partileri getirmiştir. Siyasi partilerin işleyişinde demokrasi kalmamıştır. CHP de bundan nasibini almıştır. CHP Grup Başkanvekilleri seçimle seçilmiyor atanıyor.

Kurultaylarımızda beş dakika konuşmak için mücadele vermek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İnce’nin açıklamalarından öne çıkan ifadeler şu şekilde:

“Kurultayda CHP Genel Başkanı bir kişiyi bile dinlememiştir. Hafta sonu düzenlenen kadın kurultayına gitmemiştir dahi. Ayrılsam bile CHP’yi yıpratmak için değil kurtarmak için ayrılırım. Türkiye’nin sorunlarını ne tek adam iktidarı ne tek adam muhalefeti çözebilir. Türkiye’nin sorunları ortak değerlere sahip çıkmakla olur. Türkiye seçeneksiz değildir. Saray rejimine bağlı da değildir. Türkiye tutucu da değildir. Biz Türkiye’ye bir seçenek sunuyoruz. Başlattığımız hareket parti içi muhalefet hareketi değildir.”

4 Eylül’de Sivas’tan yola çıkacak

“Hareketin adı bin günde memleket hareketidir. Kadromuzla milletimizle zafere hazırlanıyoruz. Bu hareket gücünü de finansmanı da milletten almaktadır. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nasıl millet bizi finanse ettiyse yine edecektir. 4 Eylül Sivas Kongresi’nin yıl döneminde Sivas’ta olacağız. Memleket hareketini başlatacağız. Atatürk’ü sevmeyenler aramızda olmayacaktır.”

“Krizi yönetememiş olabilirim, özür dilerim”

Cumhurbaşkanı adayı olduğu seçimin akşamı yaşananlara dair konuşan İnce, CHP yönetimini eleştirdi. Kampanya sürecinde reklamlarının kesildiğini, moralinin bozulduğunu söyleyen İnce, şöyle devam etti:

“Mitingde görevlendirdiğim arkadaşım listeye konmamış. Bana yakın isimleri milletvekili yapmıyorlar. İlanlarımı televizyona vermiyorlar. Bilboardlara afişlerimi az asıyorlar. Örgütlere az para gönderiyorlar. Kazanmamam için ellerinden gelenİ yapıyorlar. Seçim gecesi ‘Bana bilgi verin’ dedim. Bilgi vermiyorlar. Sabah ‘Aldınız mı bütün tutanakları?’ ‘Aldık’ dediler. YSK’ye yazdım. 13 bin sandıkta CHP yok. 4 milyon oyu sokağa bırakmışlar. Erdoğan kaç az oy alsa seçim ikinci tura kalacaktı. 1 milyon 200 bin oy. Gece yarısı bizimkiler seçim ikinci tura kaldı dedi. Nereden biliyorsun? 4 milyon oyu sokağa bırakmışlar. Benden yalan söylememi istiyorlar. Krizi kötü yönetmiş olabilirim o yorgunlukla ama bana veri vermediler.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultayda konuşma yaptıktan sonra kimseyi dinlemeden gittiğini, kurultay iradesini tanımadığını söyleyen İnce, “CHP önce kendi gücüne, kendi evlatlarına güvenmelidir. CHP İçişleri’de dilekçeyle başvurarak kurulmuş parti değildir. CHP’den ayrılsam bile CHP’yi kurtarmak için ayrılırım. Tıpkı Atatürk’ün İstanbul’u kurtarmak için Ankara’ya gitmesi gibi. Bugün başlattığımız hareketin adı ‘Bin Günde Memleket Hareketi’dir. 4 Eylül’de Sivas’ta hep beraber başlatacağız” ifadelerini kullandı.

“CHP Kürt vatandaşlarımıza teşekkür edemedi”

CHP’nin iktidara yürüme iddiasının olmadığını belirten İnce, “İstanbul’u Ankara’yı Hatay’ı birçok yeri bize Kürt vatandaşlarımız kazandırdı. Seçimden sonra CHP Kürt vatandaşlarımıza teşekkür edemedi. Ben yüreğimi açarak teşekkür ediyorum. Adaylarımız iyi kampanya yaptı ama AKP’yi cezalandırmak için oy veriyoruz diyen Kürtleri yok sayamazsınız” dedi.

DİĞER GELİŞMELER