muhalifler arasinda ic catisma dengeleri degistirdi hts afrin de kontrolu sagladi 02
muhalifler arasinda ic catisma dengeleri degistirdi hts afrin de kontrolu sagladi 02

Muhalifler arasında iç çatışma dengeleri degiştirdi: HTŞ Afrin’de kontrolü sağladı!

Suriye’de muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelerde gruplar arasında yaşanan çatışmalar dengeleri değiştirdi.

Geçtiğimiz günlerde, Kuzey Suriye’de ki 10 aşiret Hamzat ve Süleyman Şah grubu ile hareket ederek Cephe Şamiye ve Üçüncü Tümen’e karşı pozisyon alacaklarını beyan ettiler.

Beyan sonrasında El Bab şehir merkezinde Cephe Şamiye ve diğer gruplar arasında çatışmalar yaşanmaya başladı. Yaşanan çatışmalar ise bölgede kontrolün değişmesine sebep oldu.

Suriye’nin önde gelen muhalif gruplarından HTŞ yaşanan çatışmaları fırsata çevirerek ortak hareket sektörü unsurlarının da yardımı ile Afrin’in stratejik tepelerine yerleşmeyi başardı.

İlerleyen saatlerde şehrin tamamen HTŞ kontrolüne geçtiği, Cephe Şamiye ve Üçüncü Tümen bileşenlerinin Afrin’den Azez bölgesine doğru çekilmeye başladığı bildirildi.

Afrin’de varlık gösteren muhalif grupların çekilmesi ile HTŞ Afrin şehrinin kontrolünü tamamen ele geçirdi.
HTŞ tarafından yapılan bu hamle ikinci Afrin hamlesi oldu. HTŞ geçtiğimiz Haziran ayında da bölgeye giriş yapmış fakat daha sonra yapılan anlaşma ile beraber Afrin kırsalından geri çekilmişti.

Bölgenin tamamen HTŞ kontrolüne geçmesi üzerine HTŞ Medya Ofisi bölge sakinlerine yönelik açıklamada bulundu:

“Heyetu’t-Tahrir’uş-Şam, bölge sakinleri ve yerinden edilmiş Arap ve Kürt halklarının dikkat ve takdirimiz dahilinde olduğunu bir kez daha bildirmektedir. Halkımızdan bazı kimselerin bölge sakinlerini korkutmak için yaydıkları yalan yanlış haberlere itibar etmemelerini istiyoruz. Kürt halkı kardeşlerimizdir, onlar o bölgelerin insanlarıdır. Onları korumak ve onlara hizmet etmek bizim görevimizdir.”

Aktivistler, Kuzey Suriye’de yaşanan bu son gelişme, Bölge adına söz sahibi olan Türkiye’nin kontrol mekanizmasını yeniden şekillendirmek için düğmeye bastığını gösteriyor.

HTŞ’nin kontrolü sağladığı Afrin bölgesinde İdlib’de uyguladığı yönetim modelini uygulaması beklendiği kaydedildi.

Öte yandan Azez batısı Kefer Cenneh beldesinde, Cebhe Şamiye ve Üçüncü Tümen bileşenleri ile, HTŞ ve Ortak hareket grupları arasında sert çatışmalar yaşandığı ifade ediliyor. Afrin ve kırsalından çekilen Cebhe Şamiye ve bileşenleri Azez tarafında konuşlanarak HTŞ’nin Azez’e girişini engellemeye çalışıyor.

Kaynak: Mira Haber

İlginizi Çekebilir

New York Üniversitesi artık öğrencilerin alay konusu!

Öğrenciler,  ABD üniversitelerinde ifade özgürlüğüne ve protesto hakkına karşı uygulanan yaygın baskıyla mücadele etmeye devam …

İsrail’in enerji ortağı Zorlu’ya Bahçeşehir’de soğuk duş!

İsrail’le pek çok alanda ticari ortaklığı olan ve bu nedenle aylardır protestoların hedefi olan Zorlu …