Modi’nin yeni zulmü; gözünü medreselere dikti!

Hindistan mahkemesi, ülkenin en kalabalık eyaletindeki medreseleri yasaklayarak milyonlarca Müslüman öğrencinin İslami eğitim hakkını engelleme kararı aldı.  

Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletindeki Allahabad Yüksek Mahkemesi, medreselerle ilgili yasanın ‘anayasal sekülerizmi’ ihlal ettiği gerekçesiyle medreselere düzenleme getiren 2004 tarihli bir yasayı iptal etti.

Hükümetin, 6 ila 14 yaşlarındaki çocukları, müfredatında İslami eğitim olmayan okullara kayıt edeceği belirtildi. 

Hindistan’da Müslüman nüfusun yaşadığı eyaletlerin onlarca yıldır parçası olan medreseler, İslami eğitim yöntemlerini esas alırken, diğer okullar geleneksel Hint metotlarını takip ediyor.

Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Uttar Pradeş eyaletinin ev sahipliği yaptığı 240 milyonluk nüfusun 5’te birini Müslümanlar oluşturuyor.

İslam karşıtı tavrıyla bilinen Modi’nin eyalet hükümet sözcüsü Rakesh Tripathi, ayrımcılıkla suçladığı medreselere karşı olmadıklarını ve sözde Müslüman öğrencilerin eğitimi için endişe duyduklarını iddia etti:

“Biz hiçbir medreseye karşı değiliz ama ayrımcı uygulamalara karşıyız. Yasadışı finansmana karşıyız ve hükümet, mahkeme kararını inceledikten sonra atacağı diğer adımlara karar verecek.”

Hindistan’da İslamofobi ve Müslümanlar yönelik nefret eylemleri

ABD merkezli bir araştırma grubunun verilerine göre Hindistan’da 2023’teki Müslüman düşmanı nefret söylemi vaka sayısı, günde ortalama neredeyse ikiydi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Hintli çocuk ve gençlerin, sokaktan geçen Müslüman kadınlara saldırdığı, su püskürttüğü, yere düşürüp sürüklediği şiddet eylemleri yer almıştı. 

Raporlara göre bu nefret olaylarının büyük çoğunluğu, Hindu milliyetçisi sağcı BJP tarafından yönetilen eyaletlerde meydana geliyor.

Nefret söyleminin sıklığı, geçen yılın son çeyreğinde zirve yaptı. Bu, kilit önemdeki 4 eyalet seçiminde siyasi kampanya ve oy verme aşamalarının gerçekleştiği zamana denk geliyor.

Medreselere karşı bu karar da, Modi’nin üçüncü kez iktidarı istediği, önümüzdeki ay yapılacak olan genel seçim arefesinde alındı.

İlginizi Çekebilir

Çin, ABD’yi eleştirdi: Blinken ziyaretine gölge düştü

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in planlanan ziyareti öncesinde, ABD’yi Tayvan ve Uygur …

Malezya’da helikopterler çarpıştı, can kaybı var

Malezya Kraliyet Donanması’na ait iki helikopter, Perak eyaletindeki bir deniz üssünde dün gerçekleşen geçit töreni …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir