macron nisan ayinda cin i ziyaret etmeyi planliyor 01
macron nisan ayinda cin i ziyaret etmeyi planliyor 01

Macron, Nisan ayında Çin’i ziyaret etmeyi planlıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bugün, Nisan başında Çin’i ziyaret edeceğini ifade ederek, ‘saldırganlığı durdurmak ve barışı inşa etmek’ amacıyla Pekin’i ‘Rusya’ya baskı uygulamaya yardım etmeye’ çağırdı.

Çin’in barış görüşmeleri ve siyasi çözüm çağrısı yapan bir belge yayınlamasından bir gün sonra Macron, bu barışın ‘ancak Rus saldırganlığının durdurulması, güçlerin geri çekilmesi ve toprakların ve Ukrayna halkının egemenliğine saygı gösterilmesiyle mümkün olabileceğini’ söyledi.

Ukrayna’da çatışmaların patlak vermesinden bir yıl sonra Çin hükümeti, dün yayınladığı 12 maddelik barış planında, Moskova ve Kiev’i barış görüşmeleri yapmaya çağırarak, nükleer silahlara başvurmayı reddettiğini duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Pekin’in ‘Ukrayna krizinin siyasi çözümü için önerileri içeren belgesinde, ‘tüm tarafların Rusya ve Ukrayna’nın aynı yönde hareket etmesi ve aralarındaki doğrudan diyaloğu mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatması için desteklemesi gerektiğini’ aktardı.

Belge, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgalinin birinci yıl dönümü münasebetiyle dün sabah Çin Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlandı.

Çin, haftalardır Ukrayna ihtilafında arabuluculuk rolü oynamaya çalışıyor.

İlginizi Çekebilir

İsrail’e karşı en yüksek ses kampüsten yükseliyor!

İsrail’in ABD destekli yürüttüğü soykırım savaşı, üniversite gençliğinin öfkesini taşırdı. Aylardır devam eden protestolar bir …

Gazze’deki toplu mezarlara ilgili soruşturma çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze’deki toplu mezarlara ilişkin haberlerin çok endişe verici olduğunu …