11:10 Cuma / 19 Nisan 2024 | 10 Şevval 1445

Litvanya CIA’nin işkencesine izin verdiği için Guantanamo tutuklusuna 100 bin euro tazminat ödedi

, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA), başkent Vilnius yakınlarındaki gizli bir yerde işkence yapmasına izin verilmesi nedeniyle tutuklusu Ebu Zübeyde'ye 110 bin ödedi.

The Times gazetesinin haberine göre, Ebu Zübeyde olarak bilinen Zeynel Abidin Muhammed Hüseyin, hiçbir suçla itham edilmemesine rağmen 20 yıldır tutuklu kalması nedeniyle ‘ebedi tutuklu' olarak tanınıyor.

ABD, Ebu Zübeyde'nin El Kaide üyesi olduğuna inanıyor, ancak kendisine karşı herhangi bir suçlama yapılmadı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Mayı 2018'de Litvanya hükümetinin işkence kullanımını yasaklayan Avrupa yasalarını ihlal ettiği için tazminat ödemesine hükmetti.

Tazminat bir banka hesabına aktarılmış olmasına rağmen, 50 yaşındaki Ebu Zübeyde, Guantanamo hapishanesinde kaldığı ve varlıkları ABD Hazine Bakanlığı tarafından dondurulduğu için parayı alamıyor.

Ancak Ebu Zübeyde'nin avukatları, Litvanya'nın ABD'den onay almadan tazminat ödemesini yapmasının pek olası olmadığına inanıyor.

Tazminat haberi, şu ana kadar 780'den fazla kişinin gözaltında tutulduğu Guantanamo Hapishanesi'nin açılışının 20. yıl dönümünden sadece aylar önce geldi.

, başkanlığı sırasında Guantanamo'yu kapatacağına söz verdi, ancak bunu yerine getiremedi.

(Amnesty), geçtiğimiz hafta Joe Biden'ı eski başkanın bu sözünü yerine getirmeye çağırdı.