16:43 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Kuzey Kore, Güney Kore sınırındaki askeri varlığını artıracak

Kuzey Kore yönetimi, Güney Kore sınırındaki ‘askerden arındırılmış bölgeye’ yeniden askeri birlikler konuşlandıracağı tehdidinde bulundu.

Kuzey Kore yönetimi, Güney Kore sınırındaki irtibat bürosunu havaya uçurmasından bir gün sonra, iki ülke sınırındaki ‘askerden arındırılmış bölgeye’ yeniden askeri birlikler konuşlandıracağı, kontrol noktaları oluşturacağı ve tatbikatlara devam edeceği tehdidinde bulundu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un kız kardeşi Kim Yo Jong, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-In’in karşılıklı elçiler göndererek gerilimi düşürme çağrısını reddetti. Yo, söz konusu girişimi, “taktiksel ve kötü niyetli bir adım” olarak nitelendirdi.

Kuzey Kore Genelkurmay Başkanlığı, yaptığı açıklama ile askeri birliklerin sınırın hemen kuzeyindeki Diamond Mountain ve Kaesong bölgelerine konuşlandırılacağını bildirdi.

Sınırdaki askeri tatbikatların yeniden başlayacağını belirten Genelkurmay Başkanlığı, ilaveten güvenlik kontrol noktaları kurulacağını, sınır hattındaki askeri hazırlıkları hızlandıracağını ve Güney Kore’ye doğru gönderilecek propaganda balonlarını uçurmak için ön cepheyi açacağını ilan etti.

Güney Kore: Çok güçlü karşılık veririz

Bu arada Güney Kore, durumun daha da kötüleştirmesi halinde Kuzey Kore’ye çok güçlü bir karşılık verme tehdidinde bulundu.

Güney Kore lideri Moon’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yong ve istihbarat şefi Suh Hoon’u Kuzey’e gönderme teklifini reddeden Pyongyang’a sert tepki gösteren Güney Kore Devlet Başkanlık Sarayı Sözcüsü Yoon Do-han, “Artık Kuzey Kore’nin mantıksız eylemlerine ve sözlerine hoşgörü göstermeyeceğimiz konusunda uyarıyoruz.” dedi.

İrtibat bürosunun havaya uçurulması üzerine, Güney Kore Devlet Başkanlığı Sarayı “Cheong Wa Dae”de (Mavi Ev) Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı düzenlendi.

Toplantının ardından açıklama yapan Devlet Başkanlığı Ulusal Güvenlik Ofisi Direktör Yardımcısı Kim You-geun, “Hükümet (Güney Kore), Kuzey Kore’nin Koreler arası bir irtibat bürosu binasını patlatmasını üzüntüyle karşılıyor. Kuzey Kore’yi, durumu daha da kötüye götürecek bir harekette bulunması durumunda buna güçlü bir karşılık vereceğimiz konusunda sert biçimde uyarıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yok etmenin, Koreler arası ilişkilerin gelişmesi ve Kore Yarımadası’nda barışın sağlanması beklentilerine ihanet eden bir davranış olacağını vurgulayan Kim, bu davranış nedeniyle meydana gelebilecek her şeyin sorumluluğunun tamamen Kuzey Kore tarafında olduğunu açıkça belirttiklerini söyledi.

Yaşanan gelişmelerin ardından Güney Kore, sınıra yakın noktalara asker sevkıyatı yaptı.

Kuzey Kore: Bedeli ödenince durum düzelebilir

Pyongyang ise “Güney Koreli otoritelerin yetersizliği ve sorumsuzluğunun neden olduğu, Kuzey ve Güney arasındaki mevcut krizin çözümü mümkün değil. Ancak bedeli ödendiğinde düzelebilir.” ifadeleriyle karşılık verdi.

Uzmanlar gelişmeleri, Washington ve Seul’u yeniden nükleer müzakere masasına çekmek isteyen Pyongyang’ın bir hamlesi olarak görmekle birlikte bu adımların, Koreler arası sınır hattındaki gerginliği azaltmayı amaçlayan Eylül 2018 anlaşmasını ortadan kaldırabileceği değerlendirmesi yapıyor.

DİĞER GELİŞMELER