kosova yeni bir krizle karsi karsiya h484849 8c322
kosova yeni bir krizle karsi karsiya h484849 8c322

Kosova’da cumhurbaşkanlığı seçim krizi büyüyor!

Kosova’da, 5 Nisan 2021 tarihine kadar cumhurbaşkanı seçilmezse, ülke anayasal krize girme riskiyle karşı karşıya gelebilir.

Kosova için zaman daralıyor. Ülkede önümüdeki yıl 5 Nisan’a kadar cumhurbaşkanı seçilmezse, ülke anayasal krize girme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Bu tarihe kadar milletvekilleri devlet başkanına oy vermezse ve meclis belirlenen süre içinde feshedilmezse durumun ne tarafa evrileceğini belirten bir yasa ortada yok.

Bu duruma çözüm olarak Kosova Adalet Enstitüsü’nden (IKD) Yll Zeka sadece Anayasa Mahkemesi’nin değerlendirmesini görüyor. Zeka, hatta anayasadaki eksiklik nedeniyle sorunun, demokratik ülkelerin anayasal uygulamalarına dayanması gerektiğini belirtmektedir.

‘BAŞARISIZLIK OLUR’

Anayasa hukuku profesörü Mazllum Baraliu için, cumhurbaşkanının belirlenen tarihlere kadar seçilmemesi durumunda, bu, özellikle iktidar koalisyonu olmak üzere siyasi sınıfın derinleşen bir krizi ve başarısızlığı olacak. Baraliu, böyle bir durumda Anayasa’da yazılmasa da Anayasa Mahkemesi başkanının ülke başına gelebileceğini açıklaDI.

Siyasi analist Arton Demhasaj ise, Cumhurbaşkanı Vekili Vjosa Osmani’nin, eski Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi’nin görevi kadar, yalnızca Şubat 2021’e kadar görev yapabileceğini söyledi. Demhasaj’a göre, o zamana kadar bu mesele çözülmezse ve cumhurbaşkanı seçme prosedürü başarısız olursa, o zaman otomatik olarak meclis feshedilmiş sayılır ve ülke sandık başına gider.

Öte yandan 5 Kasım’da Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi’nin istifasınun ardından Cumhurbaşkanı Vekili Meclis Başkanı Vjosa Osmani oldu.

Kaynak: Kosovahaber

Öncesi Etiyopya ordusu Tigray eyaleti merkezi Mekelle’yi ele geçirdi
Sonraki Temel Karamollağolu’ndan İran’a ‘Fahrizade’ taziyesi