11:32 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Korkan milislere moral konuşması[Videolu]

Suriye’nin İdlib bölgesinde son dönemde yaşanan askeri hareketlilik yeni bir gerginlik dönemine işaret ediyor.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Rejim’e bağlı “Kaplan Kuvvetleri”nin komutanı Süheyl El Hasan’ın askerlerine savaştan korkmamalarını söylediği görülüyor.

Ayrıca video da milislere karşı konuşan Süheyl, onları Marat el-Numan’da olduğu gibi İdlib’i de getirme sözü veriyor.

Son zamanlarda muhalifler karşısında ağır kayıplar veren rejim saflarında korku ve panik havasının hakim olduğu ve milislerin savaşmak konusunda geri durdukları biliniyor. Savaşacak asker bulamayan rejim milisleri ise zorla askere alma gibi birçok insanlık dışı yaptırım ile asker toplamaya çalışıyor.

Öte yandan İdlib’de faaliyet gösteren muhalif gruplar ise olası bir İdlib harekatı için hazırlıklarını sürdürdüğü ifade ediliyor. Yerel aktivistler İdlib’e karadan gerçekleştirilecek bir saldırının rejime pahalıya patlayacağını dile getiriyorlar.

2017’den itibaren, ılımlı muhalefeti destekleyen Türkiye ve Şam yönetimini destekleyen Rusya arasında yapılan anlaşmalar sonucunda “gerginliği azaltma bölgesi” olarak ilan edilen İdlib’de, başta Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) olmak üzere çok sayıda muhalif grup var.

Şubat 2020’de Türkiye ve Suriye orduları arasında yaşanan şiddetli çatışmaları sona erdirmek ve yeni bir düzenleme yapmak için 5 Mart 2020’de masaya oturan Türkiye ve Rusya liderleri, hem ateşkeste uzlaşmışlar hem de M4 Karayolu’nda ortak devriyeler başlatarak bölgede güvenliği sağlama konusunda görüş birliğine varmışlardı.

Suriye Hava Kuvvetleri ve Hava Savunma Komutanlığı’nın birçok biriminde görev yapan Süheyl El-Hasan’ın, İdlib’de yüzlerce sivilin öldürüldüğü hava saldırılarının talimatını veren isim olduğu biliniyor.

Kaynak: Mira Haber

DİĞER GELİŞMELER