17:26 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Kazakistan’daki gösteriler Türkmenistan’ı endişelendirdi

Kazakistan'da geçtiğimiz günlerde yaşanan kitlesel halk protestolarının Türkmenistan'da daha sıkı tedbirler alınmasına neden olacağı ifade ediliyor.

Kazakistan'da geçtiğimiz günlerde yaşanan kitlesel halk protestolarının Türkmenistan'da daha sıkı tedbirler alınmasına neden olacağı ifade ediliyor.

Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov'un, 12 Ocak'ta gerçekleştirilen Devlet Güvenlik Konseyi Toplantısı'nda bölgede yaşanan son gelişmelerin Türkmenistan üzerindeki olası etkilerinin değerlendirilmesi talimatını verdiği bildirildi.

Berdimuhammedov'un toplantıda, çeşitli sosyal medya ağlarının sınırlandırılması konusunda da iyileştirilmeler yapılması talimatı verdiği ifade edildi.

Türkmenistan, bölgede yasakların en fazla uygulandığı ülke olarak tanımlanıyor. İnternete ulaşım konusunda sıkıntıların da yaşandığı ülkede Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya ağlarının kullanımı yıllardır yasaklı.

"Tespit edin"

Berdimuhammedov'un verdiği talimatlar arasında internet ortamının detaylı bir şekilde taranması da yer alıyor. Türkmenistan'daki tek güç olan lider, internet üzerinden ülkenin anayasal düzenini bozucu, terör, aşırılık ve diğer yasa dışı olarak gösterilen faaliyetlerin tespiti konusunda özel bir emir de verdi.

Türkmenistan liderinin tüm bu emir ve yeni kararları, komşu ülke Kazakistan'da akaryakıt ve doğal gaz zamlarına karşı ülkede artan hayat pahalılığını protesto eden halkların gösterilerinin ardından geldi.

Kazakistan'da geçtiğimiz günlerde yaşanan kitlesel halk gösterilerinin diğer bölge ülkelerine sıçramaması ve bu ülkelerde halkın ayaklanmaması için bir dizi tedbirler alındığı ifade ediliyor.

Bölge ülkelerinin Kazakistan'dakine benzer gösterilerin kendi yönetimleri altında yaşanmaması için halka olan baskıyı daha da artıracağı düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

DİĞER GELİŞMELER