02:08 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Kaspersky Türkiye’yi PoS virüsü için uyardı

Şimdiye kadar keşfedilen en gelişmiş PoS tehditlerinden olan Prilex virüsünün başta Orta Doğu, Türkiye ve Afrika dahil olmak üzere, ileriki aylarda diğer bölgelere de yayılması bekleniyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Kaspersky, bir grup siber suçlu tarafından yaratılan ve adını 2022’deki en gelişmiş kötü amaçlı Satış Noktası (PoS) yazılımından alan Prilex’in üç yeni çeşidini ortaya çıkardı.

Keşfedilen Prilex modifikasyonları temassız yakın alan iletişimini (NFC) engelleyebiliyor. Böylece virüslü PoS terminallerindeki işlemler, müşterileri fiziksel kredi kartlarını çipli olarak kullanmaya zorlayarak siber suçluların para çalmasına olanak tanıyor. Şu anda Latin Amerika’da en aktif olmakla birlikte, Prilex’in önümüzdeki aylarda Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesine genişlemesi mümkün gözüküyor.

PRILEX NEDİR?

Prilex, Otomatik Para Çekme Makineleri (ATM’ler) odaklı bir kötü amaçlı yazılımdan, şimdiye kadar keşfedilen en gelişmiş PoS tehdidi olan benzersiz bir modül olarak öne çıkıyor. PoS kötü amaçlı yazılımına kademeli olarak dönüşen, kötü şöhretli bir tehdit aktörü olarak da biliniyor. Kaspersky tarafından daha önce 2022’de açıklandığı gibi Prilex tehdit aktörü, hacklenemez olduğu iddia edilen CHIP ve PIN teknolojisiyle korunan kartlarda bile saldırganların “GHOST” saldırıları gerçekleştirerek kredi kartı sahtekarlığı gerçekleştirmelerine olanak tanıyor. Prilex, artık bunu bir adım daha ileriye taşımış gibi gözüküyor.
ÜÇ YENİ DĞEİŞİKLİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Güvenlik uzmanları, Prilex’in NFC özellikli kredi kartlarından gelen verileri yakalayıp yakalayamayacağını merak ediyordu. Kısa bir süre önce Kaspersky araştırmacıları, Prilex’ten etkilenen bir müşteri için olay müdahalesi sırasında, saldırganlara -salgın sırasında ve sonrasında son derece popüler hale gelen- temassız ödeme işlemlerini engelleme olanağı sağlayan üç yeni değişikliği ortaya çıkardı.

Kredi ve debit kartları, tıpkı anahtarlıklar ve diğer akıllı mobil cihazlardaki temassız ödeme sistemleri gibi, geleneksel olarak radyo frekanslı tanımlama (RFID) özelliğine sahip bulunuyor. Daha yakın zamanlarda, Samsung Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay ve mobil banka uygulamaları, güvenli temassız işlemleri desteklemek için yakın alan iletişimi (NFC) teknolojilerini kullanıma sundu.

Temassız kredi kartları, karta fiziksel olarak dokunmaya, karta takmaya veya kaydırmaya gerek kalmadan ödeme yapmanın rahat ve güvenli bir yolunu sunuyor. Ancak Prilex, kredi kartı bilgilerinin alınıp alınmayacağını belirten kural tabanlı bir dosya ve NFC tabanlı işlemleri engelleme seçeneği uygulayarak, bu tür işlemleri engellemeyi öğrenmiş gibi gözüküyor.

Son Prilex versiyonlarına eklenen bir diğer yenilik ise kredi kartlarını segmentlerine göre filtreleme ve farklı segmentler için farklı kurallar oluşturma imkanı gibi gözüküyor. Örneğin, kartın Black/Infinite, Corporate veya diğer yüksek işlem limitli olması durumunda NFC’yi bloke edebilir ve kart verilerini yakalayabilirler, bu da standart düşük bakiye/limitli kredi kartlarından çok daha cazip oluyor.

Prilex, 2014 yılından beri LatAm bölgesinde faaliyet gösteriyor ve iddiaya göre bölgedeki en büyük saldırılardan birinin arkasında bulunuyor. Oyuncu, 2016’daki Rio karnavalı sırasında 28 binden fazla kredi kartı klonladı ve Brezilya bankalarında 1.000’den fazla ATM’yi boşalttı.
TEHDİT KÜRESEL OLARAK GENİŞLEDİ

Şimdi de saldırılarını küresel olarak genişletmiş durumda bulunuyor. 2019 yılında Almanya’da bir suç çetesi, Alman bankası OLB tarafından verilen Mastercard banka kartlarını klonladığında ve yaklaşık 2.000 müşteriden 1,5 milyon avrodan fazla para çektikten sonra tespit edilebilmişti. Son zamanlarda keşfedilen değişiklikler her ne kadar Brezilya’da tespit edilmiş olsa da diğer ülke ve bölgelere de yayılmaları bekleniyor. Prilex’in başta Orta Doğu, Türkiye ve Afrika dahil olmak üzere, önümüzdeki aylarda diğer bölgelere de yayılması mümkün oluyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Latin Amerika Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi (GReAT) Başkanı Fabio Assolini, “Temassız ödemeler artık günlük hayatımızın bir parçası ve istatistikler, temassız ödemelerin 2021’deki yüzde 59’dan fazla payıyla, perakende segmentinde pazara hakim olduğunu gösteriyor. Temassız işlemler son derece pratik ve oldukça güvenli, bu nedenle siber suçluların NFC ile ilgili sistemleri engelleyen kötü amaçlı yazılımlar oluşturması onlar için mantıklı bir adım. Temassız ödeme sırasında oluşturulan işlem verileri bir siber suçlu açısından yararsız olduğundan, Prilex’in, kurbanlarını virüslü PoS terminaline kartlarını takmaya zorlayabilmek için önce temassız ödemeyi engellemesi gerektiği anlaşılabilir.” ifadelerini kullandı.
VİRÜSE KARŞI ÖNERİLER

Açıklamaya göre Prilex’ten korumanmak için Kaspersky şunları öneriyor:

“Kötü amaçlı yazılımın PoS’lar tarafından yönetilen işlemlere müdahale etmesini önlemek için Kaspersky SDK’yı PoS modüllerine uygulayın. Windows’un eski sürümlerini ve en son Microsoft ürünlerini tam işlevli olarak çalıştırabilmek için optimize etmek adına eski sistemleri güncel korumayla güvenceye alın. Bu, işletmenize öngörülebilir bir gelecekte eski Microsoft ürünleri için destek sağlar ve ihtiyaç duyduğunuz her an yükseltme yapma fırsatı verir. Cihazları farklı saldırı tiplerinden koruyan Kaspersky Embedded Systems Security gibi bir güvenlik çözümü kurun. Cihazın sistem özellikleri düşükse bile, Kaspersky çözümü cihazı “Default Deny” (varsayılan olarak reddet) senaryosuyla korumaya devam eder. Kaspersky, bu tür bir dolandırıcılığın kurbanı olan finansal kuruluşlar için Threat Attribution Engine’i saldırıya uğrayan ortamlarda IR (acil müdahale) ekiplerinin Prilex dosyalarını bulmasına ve tespit etmesine yardımcı olması için öneriyor.

DİĞER GELİŞMELER