isvec ten flas turkiye karari silah ambargosu kaldirildi 01
isvec ten flas turkiye karari silah ambargosu kaldirildi 01

İsveç’ten flaş Türkiye kararı! Silah ambargosu kaldırıldı

İsveç Türkiye’ye askeri teçhizat ihracatına izin verdiğini duyurdu. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, geçtiğimiz çarşamba günü NATO’ya üyelik görüşmeleri için bir heyetin önümüzdeki hafta Türkiye’ye geleceğini açıklamıştı.
İsveç’in askeri materyal ihracatının yönetiminden sorumlu Devlet Silah İhracat Kontrol Dairesi (ISP), Türkiye’ye yönelik 2019’da durdurulan ihracatların yeniden izne tabi olduğunu duyurdu.
Ankara, İsveç’in geçtiğimiz Mayıs ayında NATO’ya katılmak için başvurmasının ardından askeri teçhizat ihracatına yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını talep etmişti.
İsveç, NATO üyelik başvurusunun kabul edilmesi için Türkiye’nin onayına ihtiyaç duyuyor.
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde geçtiğimiz çarşamba günü İçişleri Bakanlığından bir heyetin gelecek hafta NATO görüşmeleri için Türkiye’ye gideceğini bildirmişti.
Türkiye ile yapılan müzakerelerin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini ve İsveç’in NATO üyeliğini onaylanmasını beklediğini aktaran Linde, “Ancak Türkiye’nin ne zaman onaylayacağını bilmiyorum. Geçen hafta New York’taki BM toplantısında, Türk meslektaşım Çavuşoğlu ile bir araya geldik. Müzakereleri gözden geçirdik, her şey iyi gidiyor. Biz anlaşmaya uyuyoruz.” demişti.
Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi’nde 28 Haziran’da Üçlü Muhtıra imzalanmıştı. Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın ilk toplantısı 26 Ağustos’ta Finlandiya’nın Vantaa kentinde yapılmıştı.

İlginizi Çekebilir

İsrail’in enerji ortağı Zorlu’ya Bahçeşehir’de soğuk duş!

İsrail’le pek çok alanda ticari ortaklığı olan ve bu nedenle aylardır protestoların hedefi olan Zorlu …

Steinmeir Erdoğan’la görüştü; Hamas’ı suçladı, İsrail’i akladı!

Beştepe’de gerçekleşen  Erdoğan – Steinmeier zirvesi sona erdi. Görüşmenin ardından liderler ortak basın açıklaması yaptı. …