new-york-times-yazdi-israil-hamas-arasindaki-rehine-anlasmasina-dair-bilinmesi-gerekenler-u1sm

İsrail rehinelerden ümidini kesti: “Çoğu ölmüştür!”

ABD ve İsrail, Hamas’ın elindeki rehinelerin çoğunun öldüğünü düşündüğü bildirildi. 

Hamas, Mısır’da düzenlenen ateşkes görüşmelerinde ellerinde İsrail’in kriterlerini karşılayan 40 rehine olmadığını söyledi.

İşgalcilere göre Hamas’ın elinde yaklaşık 130 rehine var. Ordu, bunlardan 34’ünün öldüğünü doğruladı.

Ancak Hamas’ın açıklaması, ölen rehinelerin sanılandan daha fazla olabileceği endişesine yol açtı. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, “İsrailli ve Amerikalı yetkililerin tahminlerine göre ölü sayısı çok daha fazla olabilir” dendi.

Kimliğini paylaşmayan ABD’li bir istihbaratçı, rehinelerin çoğunun öldüğünü düşündüklerini, esirlerin bir kısmının İsrail bombardımanında, diğer kısmınınsa ilk yakalandıkları sırada aldıkları yaralar ve yaşadıkları sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetmiş olabileceğini belirtti. 

İsrail tarafı da kalan rehinelerin, Gazze Şeridi’ndeki yeraltı tünellerinde saklanan Hamas liderleri tarafından canlı kalkan olarak kullanıldığını iddia etti.

WSJ’nin analizinde Tel Aviv’in savaşı kaybedebileceği yazıldı.

Haberde, Tel Aviv yönetiminin savaş sonrası Gazze için planlarının netleşmediğine dikkat çekilirken, İsrail ordusunun işgalinin hız kaybettiği belirtildi. 

King’s College London’dan Ofer Fridman, bu durumun İsrail’in Hamas’ı yok etme planının gerçekçilikten uzak durduğunu gösterdiğini söyleyerek şu yorumu yaptı: 

Hamas’ı ortadan kaldırmak için Gazze’de yönetim için bir alternatif yaratmanız gerekir. İsrail ordusu ve güvenlik birimlerinde bunun askeri açıdan çözülebilecek bir sorun olmadığına dair genel bir anlayış var.”

Han Yunus’ta savaşan bir İsrailli yüzbaşı da “Askerler savaşın başında neden çatıştığını biliyordu. Artık onların sorularına verecek bir cevabım kalmadı” dedi.

Bir Cevap Yazın