israil krizden nasil siyrilacak 01
israil krizden nasil siyrilacak 01

İsrail, krizden yeni bir savaşla mı sıyrılacak?

İsrail, Siyonistlerin arasındaki anlaşmazlığı giderip Yahudi birliğini sağlamak için çareyi yeni bir savaşta mı arıyor?

 İsrail ordusunun yeterliliğinin azalması, çatışmalara ve bölgedeki Amerikan çıkarlarını koruma kabiliyetine ilişkin endişeleri artırıyor.

İçerde yaşanan krize paralel olarak yönetimin zayıflaması da bu düşüşe katkı sağlıyor. Bu, Yahudi halkı ve askerleri için ciddi sonuçlar doğurabilir.

İsrail’de aylardır süren siyasi kriz ve sosyal istikrarsızlık giderek içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bu kriz, yönetimi kamu hizmetlerinin idaresi konusunda da zayıf bırakıyor. İsrail ordusu da sorunlarla ve parçalanmayla karşı karşıya, savunma bakanı da kendi çıkarlarını koruyamıyor.

Bütün bunlar göz önüne alındığında, planlı bir askeri operasyon, bir tür gücü yeniden tesis etmenin bir yolu olarak görülüyor. İsrail, daha önce defalarca kez Filistinlilere yönelik askeri operasyon yoluyla halkın öfkesini söndürdü ve ortak bir düşmana yönlendirdi. Birçok devlet bu yöntemi kullanıyor.) 

Yasadışı yerleşimlerin genişletilmesi ve evlerinden atılan Filistinlilerin sindirilmesi de dahil olmak üzere hükümetin bu saldırganlığı, işgal altındaki toprakların demografik kimliğinin daha hızlı bir şekilde değişmesine neden oluyor.

İsrail kamuoyu umutsuzluk içinde ve soru şu: Biden yönetimi bu süreçte Netanyahu hükümetiyle ilişkisini gözden geçirip Filistinlileri ve Arapları mı koruyup koruyacak?

Çeviri: Middle East Eye

Öncesi Bursa’da IŞİD’e yönelik operasyon düzenlendi: 12 gözaltı
Sonraki Irak hükümetinden eşcinsellere idam cezası