14:38 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

İran’ın dini lideri Hamaney Beşşar Esed’i Tahran’da ağırladı!

İran resmi haber ajansı IRNA, Beşşar Esed’in bugün başkent Tahran’ı ziyaret ettiğini ve İran’ın dini lideri Ali Hamaney ile görüştüğünü bildirdi.

IRNA’nın haberine göre, 2011’de Suriye savaşının patlak vermesinden bu yana Tahran’ı ikinci kez ziyaret eden Esed, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile de görüştü.

Hamaney görüşmede Esed’dan, Şam ile Tahran arasındaki ilişkinin zayıflamasına izin vermemesini istedi.

Tasnim haber ajansına göre Hamaney, “İran Cumhurbaşkanı ve yönetimi güçlü kararlılığa sahip ve Suriye konusunda çok ciddi. Bu fırsat, ikili ilişkileri daha önce hiç olmadığı kadar geliştirmek için kullanılmalıdır” dedi.

Suriye’nin siyasi ve askeri alanda büyük başarılar elde ettiğini söyleyen Hamaney, “Bugün Suriye, savaştan önceki Suriye ile aynı değil” diyerek, Suriye’de yıllarca süren savaşın yol açtığı yıkıma rağmen, ülkenin artık büyük bir güç olarak görüldüğünü söyledi.

Esed ise, İran halkı ve hükümetine destekleri için teşekkür ederek, “İran’ın son 40 yılda bölgesel meselelerde, özellikle Filistin meselesindeki kararlılığı ve sarsılmaz duruşu, İran’ın yolunun doğru ve ilkeli bir yol olduğunu tüm dünyaya göstermiştir” diye konuştu.

İran’a son ziyareti Şubat 2019’da gerçekleştiren Esed, İran ve Suriye arasındaki stratejik ilişkilerin, İsrail’in tüm bölgeye hakim olmasını engelleyen önemli bir faktör olduğunu da söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Mart ayında Şam’a yaptığı ziyarette, İran’ın önceliğinin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra değişen küresel atmosfer ışığında, Suriye ile stratejik ilişkileri güçlendirmek olduğunu vurguladı.

Esed, 2011’de demokrasi yanlısı protestolarla başlayan iç savaşın gidişatını, İranlı silahlı grupların yardımı ve 2015’te Rusya’nın büyük bir askeri müdahalesiyle kendi lehine çevirdi.

İran’ın Suriye’deki ekonomik rolü son yıllarda büyüdü. İran, Esed rejimine krediler sağladı ve kazançlı iş sözleşmeleri elde etti.

DİĞER GELİŞMELER