iran da tartismali ahlak polisi feshedildi 01
iran da tartismali ahlak polisi feshedildi 01

İran’da tartışmalı ahlak polisi feshedildi

İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, Mahsa Amini’nin gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından üç aydır süren kanlı protestoların ağırlığı altında ‘ahlak polisi’ olarak bilinen İrşad Devriyesi’nin feshedildiğini duyurdu.

Muntazeri, dün yaptığı açıklamada ise Meclis ve Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devrim Yüksek Konseyi’nin kadınların başörtüsü takmasını zorunlu kılan yasayı gözden geçirdiğini ve yakın zamanda sonucun açıklanacağını bildirmişti.

İran, 22 yaşındaki Kürt genç kız Mahsa Amini’nin katı kıyafet kurallarını ihlal ettiği için ahlak polisi tarafından alındığı gözaltında komaya girip hayatını kaybetmesinden bu yana protesto hareketlerine tanık oluyor.

Protestolar sırasında göstericiler başörtülerini yaktı ve hükümet karşıtı sloganlar attı.

Amini’nin ölümünden bu yana, özellikle İran’ın kuzeyinde başörtüsü takmayı reddeden kadınların sayısı arttı.

İran’da başörtüsü Nisan 1983’te, Şah rejimini deviren devrimden dört yıl sonra zorunlu hale geldi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi dün televizyonda yaptığı bir konuşmada, “İran’ın cumhuriyetçi ve İslami temelleri anayasada sağlam bir şekilde oluşturulmuştur” dedi, ancak esnek olabilen anayasayı uygulama yollarına atıfta bulundu.

Ülkede başörtüsünün zorunlu hale gelmesi ve değişen giyim standartları ile birlikte, dar jean pantolon ve bol renkli başörtüsü takan kadınları görmek yaygın.

Ancak katı bir muhafazakar olan Reisi Temmuz ayında, tüm devlet kurumlarını başörtüsü yasasını uygulamaya çağırdı. Yine de birçok kadın rejime meydan okumaya devam etti.

Eylül ayında, İran’ın en büyük reformist partisi başörtüsü takmayı zorunlu kılan yasanın yürürlükten kaldırılması çağrısında bulundu.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …