İngiltere’nin prestijli üniversitelerinden Gazze’ye dayanışma mesajı

Cambridge ve Oxford üniversitelerindeki öğrenciler Pazartesi günü erken saatlerde üniversite arazisinde Filistin yanlısı kamplar kurarak kurumların İsrail’in Gazze savaşını kınamasını ve yedi aydır süren yıkıcı çatışmadaki olası suç ortaklığına son vermesini talep etti.

Yüze yakın öğrenci Cambridge Üniversitesi King’s College’ın önünde toplandı, burada çadır kurdular ve kurumun İsrail’in Gazze savaşına katılan şirketlerinden çekilmesini talep etti. Onlara üniversitenin kolejlerindeki çok sayıda personel de katıldı.

Oxford Üniversitesi öğrencileri, Cambridge’deki organizatörlerle koordineli olarak, dünyanın dört bir yanındaki sömürgeleştirilmiş halklardan çalınan rahatsız edici bir eser deposunun bulunduğunu iddia ettikleri Pitt Rivers Müzesi’nin önüne çadırlar kurdular.

Filistin için Cambridge, eskiden Twitter olarak bilinen X’te, düzinelerce Filistin yanlısı protestocunun çadırlar, malzemeler ve uyku tulumlarıyla ünlü çimlere yürüdüğünü gösteren bir video yayınladı ve üniversite “İsrail’in Gazze’de Filistinlilere yönelik soykırımını desteklerken boş boş oturmayı reddettiklerini” söyledi. 

Cambridge’in en zengin üniversitesi Trinity’nin,  İsrail ordusunun kullandığı insansız hava araçlarının ve kara konuşlu ekipmanların yüzde 85’ini üreten  İsrail’in en büyük silah şirketi Elbit Systems’e 61.735 £ (78.089 $) yatırım yaptığı biliniyor.

Japon ticaret devi Itochu,  UAD’nin  İsrail’in Gazze’de soykırım yapıyor olabileceği yönündeki kararına  yanıt olarak Şubat ayında Elbit ile ilişkilerini kesti.

Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında elde edilen bilgilere göre, kolejin aynı zamanda buldozer satışı nedeniyle uzun süredir boykot kampanyalarının hedefi olan ABD merkezli bir ağır ekipman şirketi olan Caterpillar’a da yaklaşık 3,2 milyon dolar (2,5 milyon £) değerinde yatırımı var. 

 İsrail ordusu ve  İsrail’in savaşına katılan diğer birçok şirket (General Electric, Toyota Corporation, Rolls-Royce, Barclays Bank ve L3Harris Industries dahil).

Cambridge’de protestoyu düzenleyenler, Cambridge Üniversitesi’nin “Filistin’de devam eden etnik temizliğin suç ortağı” şirket ve kurumlarla olan tüm ilişkilerini açıklamasını talep ettiklerini söyledi.

Üniversitenin tüm bu tür ilişkilere son vermesini, Filistinli öğrenci ve akademisyenleri desteklemesini ve akademik özgürlüğü korumaya kararlı olmasını istediklerini söylediler. 

Bir öğrenci, hareketin talepleri karşılanana kadar kampta kalmaya hazır olduğunu söyleyerek “dikkatimizin binlerce kişinin vahşice öldürüldüğü Gazze üzerinde olması gerekiyor… açıkçası üniversitenin suç ortağı olması iğrenç.”  dedi.

Protestonun bölücü veya aşırılıkçı olduğu fikrini reddetti ve “Sadece kamp yapıyoruz. Aşırı olan, çocukları bombalamak ve onlarca yıl boyunca toprakları işgal etmektir.”

Başka bir öğrenci ise bu tür protestolara geniş halk desteği olduğuna inandığını belirterek, kamuoyu yoklamalarına göre İngiliz halkının ezici bir çoğunlukla Gazze’de ateşkesi desteklediğini belirtti.

“Arada sırada halktan birisi gelip bizimle birlikte slogan atıyor” dedi. 

Oxford’da öğrenci protestocular, üniversite yöneticilerine “İsrail soykırımını, apartheid’i ve işgali boykot etme”, “tüm mali durumu açıklama”, “Barclays ile bankacılığı durdurma”, Gazze’nin yeniden inşasına yardım etme sözü de dahil olmak üzere altı talepten oluşan bir liste içeren bir kurul oluşturdular. 

Açıklamada, “İnsan uygarlığı tarihinde şiddete, mülksüzleştirmeye ve yıkıcı sömürge imparatorluklarının inşasına Oxford Üniversitesi kadar suç ortağı olan başka bir üniversite yoktur” denildi.

X’te yayınlanan bir videoda Oxford’daki bir grup protestocunun şu sloganları attığı duyuldu: “Biz halkız. Susturulmayacağız. Bombalamayı hemen şimdi durdurun.”

Kampüs protestoları yayıldı

Gazze’deki savaşın başlangıcından bu yana Cambridge, İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’daki olası savaş suçlarındaki potansiyel suç ortaklığına ilişkin protestolarla boğuşuyor. 

Mart ayında, Filistin Eylemi’nden bir  aktivist, Trinity’de Lord Arthur Balfour’un 1914 tarihli bir tablosunu sprey boyayla boyadı ve ardından kesti.

Şubat ayında, Filistinliler için Uluslararası Adalet Merkezi,  Trinity’ye, yatırımlarının kendisini potansiyel olarak İsrail’in savaş suçlarına suç ortağı haline getirebileceği uyarısında bulunan bir yasal bildirim yayınladı.

Son haftalarda, UCL, Manchester Üniversitesi ve Warwick Üniversitesi de dahil olmak üzere birçok Birleşik Krallık üniversitesindeki öğrenciler, İsrail’den çekilme talebiyle çadır kampları kurdular. 

Kamplar, ABD genelindeki kampüslerde Filistin yanlısı dayanışmaya yönelik şiddetli baskıların ardından geldi.

Perşembe günü yüzlerce çevik kuvvet polisi, Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin yanlısı kampa baskın düzenledi ve protesto alanının İsrail destekçileri tarafından saldırıya uğramasından günler sonra yüzlerce protestocuyu tutukladı.

Son olarak, Salı günü New York Şehri polisi, Columbia Üniversitesi’ndeki bir akademik binada saklanan düzinelerce öğrenciyi tutukladı ve Ivy League okulunun yaklaşık iki haftadır dağıtmaya çalıştığı protesto kampını kaldırdı.

Kaynak: Mira Haber 

Öncesi IŞİD’e 9 ilde eş zamanlı ‘BOZDOĞAN-35’ operasyonu! 30 gözaltı
Sonraki Hamas ateşkes teklifini kabul etti, İsrail’in saldırıları sürüyor!

Bir Cevap Yazın