57142
57142

Hong Kong’da Çin’in istediği yasal düzenlemeler hayata geçiyor

Tümü Çin rejimi yanlısı partilerden oluşan Hong Kong'un yeni meclisi Çin rejiminin istediği güvenlik düzenlemelerini yürürlüğe sokmak üzere harekete geçti.

19 Aralık 2021'de sadece Çin rejimince desteklenen partilerin katılabildiği bir meclis seçimi gerçekleşen Hong Kong'da toplanan yeni meclisin Çin'in istediği yargı değişikliklerini yapma çalışmalarına giriştiği gözlemleniyor.

Hong Kong meclisinde konuşan Hong Kong İcra Kurulu Başkanı Carrie Lam, Çin'in Hong Kong için istediği iç güvenlik yasaları değişiminin gerçekleştirilmesini hedeflediklerini belirtti. Mecliste yer alan partilerin tümü Çin rejimi yanlısı olduğundan planlanan değişikliklerin meclisten geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Planlanan bu değişiklikler, meclis dışı muhalefet tarafından kişisel özgürlükleri sınırladığı, devletin vatandaşları izleme ve güvenlik yetkilerini orantısız artırdığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Aynı zamanda bu değişikliğin Hong Kong'un son yıllarda azaltılan hukuki özerkliğinin sonu olacağı, Hong Kong'un yargı açısından Çin'in sıradan bir eyaletine dönüşeceği eleştirilerinde bulunuluyor.

19 Aralık 2021'de gerçekleştirilen Hong Kong meclis seçimlerine Çin rejimi karşıtı partilerin katılmasına izin verilmemişti. Bu nedenle muhalefet seçimleri boykot kararı almış, katılım resmi sonuçlara göre %30, gayri resmi sonuçlara göre ise %25'ten az olmuştu.

Bu nedenlerle Hong Kong'un tümü Çin yanlısı partilerden oluşan yeni meclisinin Çin rejiminin istediği tüm düzenlemeleri yapabilmesi bekleniyor. Fakat bu gelişmelerin Hong Kong'da muhalefeti sistem dışına ittiği ve artırdığı kaydediliyor. Son yıllarda Hong Kong'dan diğer ülkelere göç de dikkat çeken artışlar gösteriyor.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …