11:29 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Her yıl milyonlarca depolama aygıtı imha ediliyor

Financial Times’ın araştırmasına teknoloji şirketleri her yıl milyonlarca depolama aygıtını kullanılabilir durumdayken imha ediyor. Peki ama neden?

Financial Times’ın yeni yayınlanan raporu, teknoloji şirketlerinde mevcut prosedürün birkaç yılda bir sabit diskleri imha etmek olduğunu ortaya koyuyor.

Aynı raporda Amazon, Microsoft ve Google gibi teknoloji şirketleri, depolama aygıtlarını her dört veya beş yılda bir değiştirdiği belirtiliyor. Bankalar, polis departmanları ve devlet kurumları da eklenince her yıl yaklaşık on milyonlarca depolama cihazını parçalıyorlar.

VERİ SIZINTISI BÜYÜK SORUNLARA YOL AÇIYOR

Kullanılabilir durumdaki depolama aygıtlarının imha edilmesindeki temel sebep ise veri sızıntısı ihtimalini ortadan kaldırmak.

Geçen ay, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Morgan Stanley’e binlerce sabit diski açık artırmaya çıkardığı ve milyonlarca müşterinin verilerinin ifşa olmasına neden olduğu için 35 milyon dolar para cezası verdi. Sızıntı nedeniyle herhangi bir müşterinin zarar gördüğüne dair maddi zarar görmedi ancak bu durum teknoloji devlerinin doğru bir strateji izlediğini gösterdi.

On milyonlarca depolama aygıtının imha edilerek yerine yeni model cihazların kullanılması enerji verimliliği için yararlı olsa da imha sonrası yeniden depolama aygıtı üretimi doğaya ciddi zarar veriyor.

Parçalanan donanımın yaklaşık yüzde 70’i geri dönüştürebiliyor. Ancak dönüştürülemeyen metaller için yeniden madencilik yapılması karbon ayak izinin artmasına neden oluyor. Bazı uzmanlar bu nedenle teknoloji şirketlerinin bu prosedürünü gereksiz ve aşırı bir seçenek olarak görüyor. Fakat şirketler yasal sorunla karşılaşmamak için depolama aygıtlarını her ne olursa olsun imha etmeyi tercih ediyor.

DİĞER GELİŞMELER