hamas suriye yonetimi ile iliskileri normallestirme karari aldi 01
hamas suriye yonetimi ile iliskileri normallestirme karari aldi 01

Hamas, Suriye yönetimi ile ilişkileri normalleştirme kararı aldı

Hamas, ‘Filistin halkının ve haklı davasının yanında yer almasındaki rolü nedeniyle’ Suriye yönetimi ve halkına takdirini bildirerek, yaklaşık 11 yıllık duraksamadan sonra Şam ile ilişkileri yeniden başlatmaya resmen karar verdiğini açıkladı. Böylece İran, Ortadoğu ittifakları kapsamındaki kayıp halkayı yeniden tamamlama yolunda önemli bir kazanım elde etmiş oldu.

Hamas Hareketi dün yaptığı açıklamada, özellikle ulusu çevreleyen bölgesel ve uluslararası gelişmeler ışığında, “Hamas, Esed rejimiyle sağlam ilişkiler kurmaya ve geliştirmeye devam ettiğini teyit ediyor” ifadelerine yer verildi.

Açıklama, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin Moskova’da Rus yetkililerle bir araya gelerek görüşmeler yaptığı ziyaretin ardından geldi. Hamas’a yakın bir kaynak, Rusya ziyaretinin, başta Suriye olmak üzere bölgedeki diğer müttefiklerle köprü kurmada önemli etkisi olacağını söyledi.

İran ve Hizbullah yıllardır Hamas’a Suriye ile ilişkileri geliştirmesi yönünde baskı uyguluyordu.

Geçtiğimiz Haziran ayında Şarku’l Avsat konu hakkında bilgi sahibi bir kaynaktan alıntıladığı haberinde, Suriye ile ilişkileri yeniden başlatma kararının yeni olmadığını, Hamas liderliğindeki değişiklik de dahil olmak üzere birçok değişikliğin ışığında 10 aydan fazla bir süre önce karar verildiğini bildirdi. Hamas’ın son toplantılarında İran ve Suriye’ye yakın kesimin yönetimdeki konumu güçlenmişti. Bu kesim, İran’la ilişkilerin güçlendirilmesini savunuyor ve Hamas’ın, Suriye rejimi ile çatışma halinde olan Müslüman Kardeşler’le tamamen özdeşleştirilmesinden rahatsızlık duyuyor.

Hizbullah’ın başlattığı ve İran’ın da dahil olduğu yıllarca süren girişimlerin ardından Suriye rejimi ile ilişkileri yeniden başlatma aşamasına gelindi. Şam’ın Hamas ile ilişkisi, hareketin, Beşşar Esed’in kendi yönetimine karşı halk ayaklanması karşısında aldığı önlemlere karşı çıkmasıyla koptu.

Hamas, 2011’deki Suriye olayları başlamadan önce İran ekseninde yer almaktaydı. Ancak rejim karşıtı halk hareketini desteklemesi, Esed, İran ve Hizbullah tarafından öfkeyle karşılandı. Hamas’ın bu tutumu, kendisine yıllardır destek veren İran ve Suriye yönetimleri tarafından bir ihanet olarak algılandı.

Bu süreçte İran’la ilişkiler kesildi, ancak daha sonra Hizbullah araya girerek tekrar iletişim köprüleri kuruldu ve 2019’da ilişkiler yeniden güçlendirildi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre, tüm bu çabaların Heniyye’nin Suriye ziyaretiyle sonuçlanacağına inanılıyor.

İsmail Heniyye’nin basın danışmanı Tahir el Nunu, geçtiğimiz günlerde Heniyye’nin Rusya ziyaretine başladığını açıkladı. Bu gelişme bölge uzmanları tarafından Şam ile Hamas arasındaki ittifakın geri dönüşü anlamına geldiği şeklinde yorumlandı. Böylece İran, Ortadoğu’daki ittifaklar ağındaki eksik halkaları yeniden onarma yolunda önemli bir yol kat etmiş oldu.

Hamas dünkü açıklamasında, Filistin yönetimi ile büyük ölçüde çelişen ve otoritenin şu ya da bu şekilde bölünmeyi teşvik etmekle suçladığı İran-Suriye eksenine dönüşün önemine dair ipuçları verdi.

İran ve Suriye, Filistin-İsrail barış anlaşmasına karşı çıkıyor. Müzakereleri ve Filistin yönetimin bu konudaki yaklaşımını reddediyor, bu Hamas’ın tutumuyla da uyumlu. Hamas Hareketi, bölgede ‘İsrail projesini reddeden, direnen aktif ve etkili güçleri hedef alan tehlikeli gelişmelerin’ takibini yaptıklarını kaydetti.

Hamas, ‘Suriye’yi, özellikle Filistin davası kapsamında aktif tarihsel rolünden uzaklaştırma’ yönündeki tüm girişimleri reddettiğini bildirdi. Hamas, Suriye’nin maruz kaldığı acımasız saldırganlığın gölgesinde Filistin halkının Suriyelilerle birlikte olduğunu bildirdi. Açıklamada, “İsrail saldırganlığı karşısında kardeş Suriye’nin yanında olduğumuzu teyit ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

İlginizi Çekebilir

Erdoğan’ın sözlerine Hamas’tan açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Filistin meselesine geniş yer vererek Filistindeki direnişi …

Esad suikaste mi uğradı?

Suriye’de Baas rejiminin lideri Beşar Esad’ın kuzenlerinden Harun Esad ve oğlunun öldürüldüğü, Beşar Esad’ın da …