12:16 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Güney Kore’den devasa çip üretim yatırımı

Güney Kore Başkanı Yoon Suk yeol, çip üretiminde dünyanın en büyüğü olabilmek için devasa bir çip üretim merkezi kurmak istiyor.

Güney Kore, Seul’da dünyanın en büyük çip merkezini kurmak için çalışmalara başladığını duyurdu. 230 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirecek olan Güney Kore, çip üretiminde ön sıralarda yer almak istiyor.

GÜNEY KORE DÜNYANIN EN BÜYÜK ÇİP ÜRETİCİSİ OLMAK İSTİYOR

Güney Kore başkanı Yoon Suk yeol, çarşamba günü yaptığı açıklamada:

“Yaklaşık 300 trilyon Kore wonluk büyük ölçekli özel yatırıma dayalı olarak Seul Büyükşehir bölgesinde dünyanın en büyük yeni ‘yüksek teknoloji sistem yarı iletken kümesini’ inşa edeceğiz” dedi. “Buna ek olarak, mevcut bellek yarı iletken üretim kompleksleriyle bağlantılı olarak ‘yarı iletken mega kümesini’ dünyanın en büyüğü haline getireceğiz.” dedi.

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Güney Kore başkanı, çip üretimi için kurulacak olan merkezin başkent Seul’ün komşusu olan Incheon şehrini ve çevresinde bulunan Gyeonggi eyaletini kapsayacağını belirtti. Buna ek olarak, mevcut bellek yarı iletken üretim kompleksleriyle bağlantılı olarak “yarı iletken mega projesini” dünyanın en büyüğü haline getirmek için son hızda çalışacaklarını söyledi.

CNN Business’in haberine göre Güney Kore’de yaşanan çip üretimi heyecanıyla birlikte ülkenin Endüstriyel Teknolojiyi Koruma Yasası’nı gözden geçireceğine dair ayrıntılara yer vermeden açıklamalarda bulunulduğu belirtiliyor.

ÇİP ÜRETİMİNDE KIYASIYA BİR REKABET YAŞANIYOR

Samsung firmasının son zamanlarda yaşadığı çip sorunu, Güney Kore’nin bu girişime yönelmesine neden olduğunu söyleniyor. Bu nedenle yeni kurulacak merkezde üretilen çiplerin odak noktası Samsung şirketinin olacağı belirtiliyor.

Üst düzey çip yarışına baktığımızda, Samsung, Intel ve Tayvanlı şirket TSMC’nin kıyasıya çip rekabeti içinde olduğunu görüyoruz. Güney Kore’nin çip üretimi için atacağı bu büyük adımın, Samsung’u rakiplerinden ileri bir konuma taşıyacağı düşünülüyor.

Şu an gelişmiş mikroçiplerin büyük çoğunluğu sadece Tayvan ve Güney Kore ülkelerinde üretilmektedir. Tayvan endüstrisi bu alanda rakibinden daha önde olsa da Güney Kore’nin 230 milyar dolarlık yatırımı Tayvan endüstrisini zorlayacak gibi görünüyor.

DİĞER GELİŞMELER