12:32 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Google’dan kürtaj desteği; konum geçmişini silecek!

ABD’de Yüksek Mahkeme’nin kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan “Roe-Wade kararını” iptal etmesinin ardından Google, kadınlara destek olmak amacıyla kürtaj kliniklerini ziyaret edenlerin konum geçmişini sileceğini açıkladı.

ABD’de Yüksek Mahkeme ülke genelinde tepki çeken bir karara imza attı. Mahkeme ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli “Roe-Wade kararını” iptal ettiğini açıkladı. Kararın ardından eyaletlerde kürtajın yasaklamasının önü açıldı ve bazı eyaletlerde kürtaj yapan klinikler kapanmaya başladı. Artık kürtajın yasaklandığı ya da kısıtlandığı eyaletlerdeki kadınlar, kürtajın yasal olduğu bölgelere seyahat etmek zorunda.

Özellikle kadınlar tarafından tepkiyle karşılanan karar sonrası ABD Başkanı Joe Biden açıklama yapmak zorunda kaldı. Biden, hükümetin, kürtajın yasak olduğu eyaletlerde düşüğe yol açan haplara erişim sağlayacağını belirtti ve kürtajın hala yasal olduğu eyaletlere seyahat eden kadınların federal hükümet tarafından korunacağını söyledi.

GOOGLE KARARA TEPKİ OLARAK KÜRTAJ KLİNİKLERİNİ ZİYARET EDENLERİN KONUM GEÇMİŞİNİ TAMAMEN SİLECEK

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Google, karara tepki gösteren ilk şirketlerden bir tanesi oldu. Google tarafından yapılan açıklamada kürtaj kliniğine giden kullanıcıların konum verileri otomatik olarak tamamen silinecek.

Google Başkan Yardımcısı Jen Fitzpatrick yaptığı açıklamada, ABD’de herhangi birinin kürtaj kliniğine ziyaret gerçekleştirmesinin ardından girişlerin “konum geçmişi” üzerinden otomatik olarak kaldırılacağını duyurdu.

Bunun yanı sıra doğum klinikleri, bağımlılık tedavi merkezleri ve kilo vermeye yardımcı kliniklere yapılan ziyaretler de konum geçmişinden tamamen silinecek.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin 24 Haziran’da tecavüz sonucu gebelikler de dahil olmak üzere kürtajı anayasal hak olmaktan çıkarmasıyla şimdiye kadar 16 eyalette kürtaj yasaklandı. Yasaklanan eyaletlerde Cumhuriyetçilerin yerel yasama organlarında çoğunlukta bulunuyor.

DİĞER GELİŞMELER