golgeden elektrik uretimi 01
golgeden elektrik uretimi 01

Gölgeden elektrik üretimi

Singapurlu bilim insanları gölgeden enerji üretecek. Araştırma ekibinin lideri Dr. Swee Ching Tan, “Gölge etkili jeneratörümüz kullanışlı. Engellenen ışıktan da yararlanmak için şehirlere yerleştirilebilir” dedi

Singapur’daki bilim insanları büyük ölçüde ışıksız ortama yani gölgeye dayanan bir enerji üretim yöntemini tamamlamaya çalışıyor. Bu yöntemin gelecekte şehir merkezlerine enerji sağlaması umuluyor.

Singapur Ulusal Üniversitesi tarafından geliştirilen Gölge Etkisi Enerji Üreticisi (SEG), enerjiyi güneş panelleri gibi işleme potansiyeli taşıyor. Ancak güneş enerjisinde olduğu gibi ışığı kesintisiz alan açık alanlara ihtiyaç duymuyor. Tamamen karanlık bir ortamda yöntemin çalışması için yeterli değil.

Aslında tam olarak SEG’in etkili çalışması için, hem aydınlık hem de karanlık ortamlar gerekiyor. Çünkü güneş panellerine benzer şekilde, elektronlara enerji vermek için silikona yansıyan ışık temel işlevin başlangıcını yerine getiriyor.

Daha sonra altın, gümüş, platin veya tungstenden oluşan ince bir tabakanın bulunduğu paneller sayesinde ışık yoğunluğundaki farklılık, elektronları aydınlık alanlardan gölgeye doğru yönlendiriyor ve bu geçiş sırasında gölge alanlarda elektrik üretiliyor.

sing.jpg

 

Araştırma ekibinin lideri Dr. Swee Ching Tan, “Gölge etkili jeneratörümüz kullanışlı. Engellenen ışıktan da yararlanmak için şehirlere yerleştirilebilir” dedi.

Araştırma henüz ilk aşamalarında. Ancak Tan’ın ekibi, SEG’i evlerde kullanıma sokmak için şirket kurma fikrini de değerlendiriyor.

Ekibin üzerinde çalıştığı paneller, yaklaşık 6 metrekare ve sadece 0,25 volt elektrik üretebiliyor. Bir ampulü çalıştırmak veya telefon şarj etmek için bundan yaklaşık 20 tane gerekiyor.

Tan’a göre yeni teknolojinin en uygun kullanım alanı şehirler. Çünkü yüksek binalar ve güneşin farklı konumları, şehirdeki ışık ve gölge seviyelerini gün içinde değiştiriyor. Bu sayede güneş enerjisinden üretilen elektriğe ek olarak gölge enerjisi de elde edilebilirse, güneş alma açısı yeterli olmayan yer ve dönemlerde de enerji üretimine devam edilebilecek.

İlginizi Çekebilir

Çocuklar katil İsrail’in zulmünden kurtulamıyor!

Katil İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde bir eve düzenlediği hava saldırısında 4’ü çocuk 7 …

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …