fransa nin ukrayna ya gonderecek silahi kalmadi iddiasi 01
fransa nin ukrayna ya gonderecek silahi kalmadi iddiasi 01

Fransa’nın Ukrayna’ya gönderecek silahı kalmadı iddiası

Paris’in Ukrayna’ya askeri yardım yerine sivil yardımı ikiye katlayarak desteklerine devam edeceği ileri sürüldü.

Politico’nun isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Fransa, azalan stoklar nedeniyle Ukrayna’ya daha fazla silah sağlayamayacağını gayri resmi olarak kabul ederken Kiev’e sivil alanda yardım devam edeceğine söz verdi.

Öte yandan çoğu NATO üyesinin de Ukrayna’ya verecek silahlarının bittiğine dair haberler bildiriliyor.

Habere göre Fransa, askeri yardım eksikliğini telafi etme çabasının bir parçası olarak “bu ay Ukrayna’nın dayanıklılığı için bir konferans” düzenlemeye çalışıyor.

Daha önce Batılı liderler, Kiev’in bu kışı atlatması için yardım sözü verirken, bazı ülkeler Kiev’i battaniye, kıyafet, jeneratör gibi bazı malzemelerle desteklemeye hazırlanıyor.

Geçen ay The New York Times, bazı küçük NATO üyelerinin Ukrayna’ya silah desteği açısından “potansiyellerini tükettiklerini” ve görünüşe göre bloğun 30 üyesinden en az 20’sinin mühimmatının “oldukça tükendiğini” bildirmişti. Aynı gazete, sadece Fransa, Almanya ve İtalya dahil “daha büyük müttefiklerin” silah sevkiyatını sürdürebileceğini hatta artırabileceğini yazmıştı.

Fransa defalarca Kiev’e yeterli güvenlik yardımı sağlamamakla suçlandı. Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü tarafından sağlanan rakamlara göre Paris, yalnızca 220 milyon euro (230 milyon dolar) taahhüt ederek ABD, İngiltere, Almanya ve Polonya’nın çok gerisinde, askeri yardımda sekizinci sırada yer alıyor.

İlginizi Çekebilir

Gazze’deki toplu mezarlara ilgili soruşturma çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze’deki toplu mezarlara ilişkin haberlerin çok endişe verici olduğunu …

Filistin destekçisi Fransız vekile skandal suçlama

Fransa’da Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinden milletvekili Mathilde Panot, Filistin’e verdiği destekle bilinen paylaşımları nedeniyle …