58949
58949

Filistin’de artan saldırılar ne anlama geliyor?

Filistin'de son günlerde İsrail güvenlik güçlerini ve Yahudi yerleşimcileri hedef alan saldırılarda artış yaşanıyor.

Filistin'de son günlerde İsrail güvenlik güçlerini ve Yahudi yerleşimcileri hedef alan saldırılarda artış yaşanıyor.

Saldırıların özellike Batı Şeria bölgesinden ziyade, İsrail'in kontrolü altındaki topraklarda gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

Söz konusu saldırıların genellikle İsrail vatandaşı Filistinlilerce düzenlenmesi, bölgedeki güvenlik dengelerinde de gözle görülür bir değişime işaret ediyor.

Geçtiğimiz yıl Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırıları sırasında, İsrail'in kontrolündeki bölgelerde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilerin ayaklanmaları gündeme oturmuştu.

Bu saldırılar, İsrail güvenlik çevrelerince dikkat çekici bulunuyordu.

IŞİD'in üstlendiği saldırılar

Öte yandan, saldırılardan ikisini IŞİD'in üstlenmiş olması da bölge için önemli bulunan bir diğer gelişme.

Birussebi ve Hadira'daki saldırılarda en az 4 İsrailli öldürülmüş, saldırıları IŞİD üstlenmişti. Bu saldırılar IŞİD'in bölgede 2017 yılından bu yana üstlendiği ilk saldırılardı.

Birussebi ve Hadira sonrası dün de Tel Aviv yakınlarında İsraillileri hedef alan saldırıda da 5 Yahudi öldürüldü. Filistinli grupların tamamı söz konusu saldırılardan övgüyle bahsetti.

Filistinli gruplar, tüm saldırılar sonrasında "saldırıların, İsrail'in işlediği suçların doğal bir karşılığı olduğu" yönünde açıklamalar yaptı.

Artış gösteren saldırıların, özellikle bölgede İsrail ile normalleşme girişimleri sonrasında, Filistin halkının siyasi süreçlerden umudunu kesmesiyle de bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Aynı şekilde Mahmud Abbas yönetiminin etkisiz tavrının da Filistin halkını silahlı mücadele düşüncesine yaklaştırdığı belirtiliyor.

Saldırılar nelere yol açacak?

Bölgede 2021 yılının Ramazan ayında, özellikle Mescid-i Aksa'da ve Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki gerilim, Gazze Şeridi'nde savaşa yol açmıştı.

Bu yıl da Ramazan ayında Kudüs ve çevresinde gerginliğin artacağı düşünülüyordu.

Saldırıların artmasıyla Filistin genelinde İsrail güçlerinin halka yönelik muamelesi de sertleşti.

Bu durumun bölgeyi bir şiddet sarmalının içerisine sokabileceğinden endişe ediliyor.

İsrail güçlerinin yanı sıra, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki Filistinli gruplar da teyakkuz halinde.

İlerleyen günlerde İsrail'de yeni saldırıların da yaşanabileceği ifade ediliyor. Artan ölü sayısının İsrail yönetimini, Yahudi halktaki tepkileri bastırmak için askeri hamleler başlatmaya sevk edebileceği vurgulanıyor.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …