filistin-yonetim-gucleri-gazze-deki-hastane-saldirisini-kinayan-protestoculari-vurdu-02

Filistin yönetim güçleri Gazze’deki hastane saldırısını kınayan protestocuları vurdu

Filistin Yönetimi güvenlik güçleri, İsrail’in en az 500 kişinin ölümüne yol açan Gazze hastanesini bombalaması üzerine işgal altındaki Batı Şeria’da patlak veren protestoları dağıtmak için gerçek ateş kullandı.

Yerel basında Ramallah, El Halil, Cenin, Tulkarm, Tubas ve diğer şehirlerde bombalamanın ardından yüzlerce kişinin miting yaptığı bildirildi. 

Protestocular, İsrail’e karşı koymak ve Gazze Şeridi’ni desteklemek için daha fazla eylem talebiyle yerel Filistin Yönetimi karargahına doğru yürüdü.

İsrail, 7 Ekim’de  Filistinli savaşçıların Siyonist İsrail’e sürpriz bir saldırı başlatması ve 1.400’den fazla kişinin ölümüne yol açmasıyla Gazze’yi bombalamaya başladı.

İşgalci İsrail’in misilleme niteliğindeki hava saldırıları 12 gün içinde 1.000’den fazlası çocuk ve 1.000’i kadın olmak üzere 3.500’den fazla Filistinliyi öldürdü. İsrail kuşatmayı sıkılaştırırken yaklaşık bir milyon kişi yerinden edildi ve hastanelere ve okullara sığınmak zorunda kaldı.

Filistin Yönetimi güçleri Salı günü protestolara canlı ateş ve diğer dağıtma yöntemlerini kullanarak saldırdığı Tubas’ta en az bir kişiyi yaraladı.


Yayınlanan görüntülerde, Filistin zırhlı bir aracın Filistin Yönetimi’nin merkezi Ramallah’ta protestocuların üzerinden geçmeye çalıştığı görülüyor. 

Bu arada yerel basında Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerine ve askeri kontrol noktalarına silahlı saldırılar düzenlendiği bildirildi.

Cenin, Nablus ve Ramallah, Hebron ve Tulkarm’da çatışmaların olduğu bildirildi.

Protestolar işgal altındaki Doğu Kudüs’e de yayıldı. Silwan, Shufat, Wadi al-Joz ve Kafr Aqab mahallelerinde Filistinliler ile İsrail güçleri arasında çatışmalar olduğu bildirildi. 

Yerel basında İsrail güçlerinin protestoları dağıtmak için canlı ateş, göz yaşartıcı gaz ve kokarca su kullandığı bildirildi. Filistin sağlık bakanlığına göre, Ramallah yakınlarındaki Nabi Salih köyünde İsrail güçleri bir Filistinli protestocuyu vurarak öldürdü.

İşgalci İsrail askerleri ve yerleşimciler 7 Ekim’den bu yana 18’i çocuk en az 61 Filistinliyi öldürdü. 

İşgal altındaki Batı Şeria’da bu protestoların patlak vermesi, güvenlik güçlerinin İsrail ile koordinasyonu nedeniyle eleştirilere maruz kalan Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a karşı büyüyen öfkeyi gözler önüne seriyor.

Abbas Salı günü ABD Başkanı Joe Biden ile Ürdün’de yapılması planlanan toplantıyı iptal ederek Ürdün helikopteriyle Filistin Yönetimi’nin bulunduğu Ramallah’a dönmeyi tercih etti.

Kaynak: Mira Haber