Filistin: İsrail hapishanelerindeki mahkumlar yemek ve ilaç almama kararı aldı
filistin israil hapishanelerindeki mahkumlar yemek ve ilac almama karari aldi 01

Filistin: İsrail hapishanelerindeki mahkumlar yemek ve ilaç almama kararı aldı

Filistin Mahkum ve Eski Mahkum İşleri Komisyonu, Nafha Hapishanesi’nde mahkumlar arasında dayanışma ve direniş programını devam ettirmek için hapishanelerdeki tüm mahkumların yemekleri geri çevirdiğini duyurdu. Necef Hapishanesi’ndeki mahkumlar ise hastaların ilaçları geri çevirdiğine yönelik yeni bir grev başlattı. Bu adımlar, idari gözaltılara karşı ve işgal mahkemelerine yönelik kapsamlı boykotu destekleme çerçevesinde geliyor.

Yemekleri geri çevirme kararı, işgal güçlerinin hapishanelerde tüm bölümleri kapatmasının ardından, hapishaneler idaresinin denetimi sıkılaştırdığı, avluya çıkmalarını yasakladığı Nafha Hapishanesi’ndeki mahkumlarla dayanışma kapsamında geldi.

Necef Hapishanesi mahkumları hakkında bir açıklama yapan İşgal Hapishaneleri İdari Tutuklular Komitesi ise, “İlaçları geri çevirme adımı tehlike zillerini çalıyor ve celladın yüzüne bir çığlığı temsil ediyor. Aynı zamanda, dünyaya idari gözaltı (İdari gözaltı, tutukluluk dosyasının gizliliği bahane edilerek, suçlama veya yargılama yapılmaksızın gerçekleşen bir gözaltı olarak biliniyor) politikasının durdurulması ve tüm idari mahkumların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyor. Zira kararımız özgürlüktür” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Tüm halkımızın, ulusal kurumlarımızın ve gruplarımızın oturma eylemlerini ve protestoları arttırmaları gerekiyor. Ayrıca işgal mahkemelerinin halk tarafından, resmi kurumlar tarafından ve yasal açılardan kapsamlı olarak boykot edilmesi gerekiyor” çağrısı yapıldı. İsrail hapishaneleri, hapishaneler idaresinin önceki kararları geri çekmesinin ardından artan gerilime tanık oluyor. İşgal Hapishaneleri İdari Tutuklular Komitesi, Gilboa hapishanesinde mahkumların tünel kazarak kaçtığı operasyondan sonra, her şeyi 5 Eylül’den önceki haline döndürmek için, hapishaneler yönetimiyle anlaşmıştı. Ancak yönetim, kısa süre önce, yeniden mola süresini yarıdan fazla azaltmak ve bir kerede avluya çıkmalarına izin verilmesinin yanı sıra çıkan mahkumların sayılarının azaltılması da dahil olmak üzere yeni adımlar attı.

Filistinli Mahkumlar Kulübü, hapishaneler idaresinin, mahkumların elde ettikleri haklarını ellerinden alınmasına son verilmesi başta olmak üzere hiçbir talebe şimdiye kadar ciddi bir yanıt vermediğini ayrıca, daha fazla gerilime doğru yöneldiğini belirtti. İsrail hapishanelerinde 2022 Ocak ayı sonu itibariyle, 34’ü kadın, 180’i çocuk olmak üzere yaklaşık 4 bin 500 mahkum bulunuyor.