17:59 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Esed “Türk askeri çekilsin” dedi, Çavuşoğlu cevap verdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Esad ve kurmaylarının “Türk askeri Suriye’den çekilmeli” şartı için, “Bizim çekilmemiz demek, terör örgütlerinin bu bölgeye gelmesi demektir. Bir uzlaşı olmadan oraların boşaltılması çatışma demektir” dedi.

Son aylarda; Suriye ile Türkiye arasındaki normalleşme görüşmeleri başlamıştı. Şam yönetimi, Ankara dahil tüm güçlerini topraklarından çekilmesini isterken; Türkiye ise, terör örgütünün varlığı devam ettiği sürece operasyonlarını sürdüreceğini vurguluyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Esad yönetimini söz konusu tavrıyla alakalı değerlendirmeler bulundu.

Hürriyet gazetesinden Fatih Çekirge’ye konuşan Çavuşoğlu, Esad ve kurmaylarının “Türk askeri Suriye’den çekilmeli” şartı için, “Biliyorsunuz, ara ara Suriye rejimi açıklamalar yapıyor. Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi gerektiğini söylüyorlar, bunu toplantılarda da dile getiriyorlar. Şu anda bizim çekilmemiz demek, terör örgütlerinin bu bölgeye gelmesi demektir. Biz burada bulunarak Suriye’de bir terör koridorunu önlerken, aynı zamanda Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğünü de garanti altına aldık. Esas tehdit Suriye’nin kuzeydoğusunda yani PKK/YPG’nin bulunduğu bölgededir. Eğer şimdi bu şekilde çekilirsek buraya terör örgütleri gelip yerleşir, orayı terör doldurur. Terörün gelmesi de Türkiye’ye ilave göç baskısı demektir. Yani bir uzlaşı olmadan oraların boşaltılması çatışma demektir. Çatışma demek ilave göç yükü demektir” ifadelerini kullandı.

DİĞER GELİŞMELER