14:49 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Esad askerlerini Türkiye sınırına konuşlandırdı

Terör örgütü PKK/YPG ile anlaşan Esad rejimi, askerlerini Fırat’ın doğusundaki Türkiye sınırına gönderdi. Örgütü korumaya yönelik bu hamlenin görüntülerini, İngiliz haber ajansı Reuters yayınladı.

Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyine bir askeri operasyon hazırlığı içinde olması terör örgütleriyle el ele yürüme kararı alan Suriye rejimi lideri Beşar Esad’ı harekete geçirdi.

Omurgasını terör örgütü PKK/PYD/YPG’nin oluşturduğu ve sırtını ABD’ye yaslayan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile işbirliği yapma kararı alan Esad’a bağlı askerler; Türkiye sınırının yakınlarına konuşlandı.

İngiliz haber ajansı Reuters’ın servis ettiği fotoğraflarda, Suriye askerlerinin; ellerinde Suriye bayraklarıyla sınıra yakın bölgeye konuşlandığı görüldü.

Suriye ordusundan Ali el-Nasır isimli bir yüzbaşı ise; ABD merkezli haber ajansı Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamada; “Fırat’ın doğusunda konuşlandık ve burası Türkiye sınırına paralel” dedi.

Öte yandan Esad askelerinin konuşlandığı bölgede, Rus askeri helikopterleri devriye attı.

Yıllardır Esad yönetimiyle karşı karşıya olan SDG, son dönemde Türkiye’ye karşı ortaklık yapma kararı almıştı.

ERDOĞAN: TÜRK ORDUSUNU ALDATAMAZSINIZ

Bu hafta başında; İran’ın başkenti Tahran’a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüşmüştü. Erdoğan hem bu iki lidere hem de dönüş yolunda uçakta; Suriye’ye bir operasyonun gündemlerinde olduğunu ve bu harekatı gerçekleştirmede kararlı olduklarını söylemişti. Dün de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşooğlu, TRT Haber’de katıldığı programda olası operasyon için, “Bugüne kadar kimseden icazet almadık, almayız” demişti.

Erdoğan İran dönüşü uçakta, YPG’nin sınırda rejim bayrağı açması hakkında, “Kalkıp rejimin bayrağını orada dalgalandırmakla acaba Türk ordusunu aldatır mıyız diye düşünüyorlar. Bunu yemezler” ifadelerini kullanmıştı.

 

DİĞER GELİŞMELER