Erdoğan: Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz

Lviv’deki üçlü zirve sonrası açıklama yapan Başkan Erdoğan yeni bir Çernobil yaşanmaması gerektiğini ve Türkiye’nin Ukrayna’nın yanında olduğunu belirterek “Savaşın müzakere masasında sonuçlanacağını umut ediyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin davetine icabetle günübirlik çalışma ziyareti için Ukrayna’da. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile bir araya gelen Erdoğan daha sonra BM Genel Sekreteri Guterres’in de yer alacağı üçlü zirveye katıldı. Yaklaşık 40 dakika süren zirve sona erdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye-Ukrayna-BM Zirvesi sonrasında yaptığı açıklamalardan satır başları;

İş birliğimizi, dayanışmamızı mevcut şartlar altında ilerletme imkanlarını ele aldık. Tabii yaklaşık 6 aydır devam eden savaş, görüşmelerimizin ana konusunu teşkil etti. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğimizi bu vesileyle bir kez daha vurguladık.

Yaşanan can kayıplarından duyduğumuz derin üzüntüyü bir kez daha ifade ettik. Dün gece Harkiv’de bir yurda yönelik gerçekleştirilen 9 sivilin öldüğü, 35 kişinin yaralandığı füze saldırısı için de ülkemiz ve milletimiz adına taziyelerimi ilettim.

“YENİ BİR ÇERNOBİL YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”

Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz. Türkiye olarak bir taraftan çatışmaların diplomatik çözümle sona ermesi için çaba harcarken diğer taraftan da Ukraynalı dostlarımızın yanında olduk ve olmaya da devam ediyoruz.

Savaşın başından bu yana Ukrayna halkının acil insani ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 98 tırlık insani yardım malzemesi sevk ettik.

 

325 bine yakın Ukraynalıya geçici olarak ülkemizde ev sahipliği yaptık. Ukrayna’daki şartlar normale dönünceye kadar misafir etmek üzere 1099 yetim ve 408 refakatçisinden oluşan toplam 1507 kişiyi ülkemizde kabul ettik.

UKRAYNA’NIN YENİDEN İMARI

Savaşın Ukrayna’daki fiziki yıkımın neden olduğu durumu ele aldık. Ukrayna’nın yeniden imarı için gereken desteği vereceğimizi Zelenski ile paylaştık. 3’lü görüşmenin odak noktası savaşın nasıl nihayete erdirileceği oluşturdu. 1 ay önce BM- Ukrayna-Rusya -Türkiye, tarihi nitelikte bir ortak çalışma örneğini sergiledik. Ukrayna tahılının ihracını mümkün kılan mutabakatın olumlu yansımalarını dünya hissetmeye başladı. 1 Ağustos’tan bu yana 25 gemi 625 bin ton tahılı dünya pazarına ulaştırdık, ulaştırıyoruz. Bugünkü temasta faaliyetlerin artırılarak, sürdürülebilmesi için atılacak adımlar üzerinde durduk.

“SAVAŞ MÜZAKERE MASASINDA SONLANDIRILACAK”

Diplomatik sürecin canlandırılması için uluslararası toplumun destek vermesine özellikle işaret ettik. Savaşın en nihayetinde müzakere masasında sonuçlandırılmasını ümit ediyorum. Zelenski ve Guterres de bu konuda aynı fikirdeler. Tüm mesele müzakere masasına giden en kısa ve adil yolu tespit etmektir. Mart ayında İstanbul’da şekillenen parametreler üzerinden müzakerenin canlandırılabileceğine inanıyorum. Bu hedefe yönelik her türlü desteği vermeye tekrar arabulucu rolünü oynamaya hazırız. Görüşmede, savaş esirlerinin mübadelesi konusu ve girişimlerimizi ele aldık. Bu konuyu önemsediğimizi ifade etmek istiyorum. İnanıyorum ki burayı takip edenler esirlerin mübadelesi ne oldu sorusunu cevaplamaya çalışıyorlar.

İlginizi Çekebilir

İsrail’e karşı en yüksek ses kampüsten yükseliyor!

İsrail’in ABD destekli yürüttüğü soykırım savaşı, üniversite gençliğinin öfkesini taşırdı. Aylardır devam eden protestolar bir …

Gazze’deki toplu mezarlara ilgili soruşturma çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze’deki toplu mezarlara ilişkin haberlerin çok endişe verici olduğunu …