elon muska microsoft ve meta engeli x ile ilgili 900e yakin marka tescili bulunuyor 1690273189 5331
elon muska microsoft ve meta engeli x ile ilgili 900e yakin marka tescili bulunuyor 1690273189 5331

Elon Musk’ın ‘X’ takıntısının sebebi ne?

Çocuğuna da adını verdiği X harfini, 200 milyon kullanıcılı Twitter’ın yeni logosu olarak belirleyen Elon Musk ciddi sorunlarla baş etmek zorunda kalabilir. Zira aralarında Microsoft ve Meta’nın da bulunduğu X’i kapsayan 900’e yakın ABD ticari marka tescilinin yer aldığı belirtildi.

Milyarder Elon Musk’ın Twitter’ı X olarak yeniden markalama kararı yasal olarak karmaşık olabilir: Meta (META.O) ve Microsoft (MSFT.O) gibi şirketler aynı harfin fikri mülkiyet haklarına zaten sahip.

X ticari markalarda o kadar yaygın kullanılıyor ve atıfta bulunuluyor ki, yasal zorluklara adayların ve eskiden Twitter olarak bilinen şirketin gelecekte X markasını savunurken kendi sorunlarıyla karşılaşabileceği belirtildi.

 

X HARFİNİ KAPSAYAN YAKLAŞIK 900 AKTİF TİCARİ MARKA TESCİLİ BULUNUYOR

“Twitter’ın bu yüzden birileri tarafından dava edilme ihtimali %100,” diyen marka avukatı Josh Gerben, halihazırda X harfini kapsayan yaklaşık 900 aktif ABD ticari marka tescili saydığını söyledi.

Musk Pazartesi günü sosyal medya ağı Twitter’ın adını X olarak değiştirdi ve sosyal medya platformu için harfin stilize edilmiş siyah-beyaz bir versiyonu olan yeni bir logo tanıttı.

MİCROSOFT, GOOGLE VE META DA X HARFİNİ KAPSAYAN TİCARİ MARKAYA SAHİP

Marka adları, logolar ve sloganlar gibi malların kaynaklarını tanımlayan şeyleri koruyan ticari markaların sahipleri, diğer markaların tüketici karışıklığına neden olması durumunda ihlal iddiasında bulunabilirler. Çözümler parasal tazminattan kullanımın engellenmesine kadar uzanmaktadır.

Microsoft, 2003 yılından bu yana Xbox video oyun sistemiyle ilgili iletişimle ilgili bir X ticari markasına sahip. Threads platformu yeni bir Twitter rakibi olan Meta Platforms, 2019 yılında yazılım ve sosyal medya gibi alanlar için mavi-beyaz bir “X” harfini kapsayan federal bir ticari markaya sahiptir.

Insider’ın haberine göre; Gerben, Meta ve Microsoft’un, Twitter’ın X’inin mektupta oluşturdukları marka değerine karşı tehdit hissetmedikleri sürece dava açmayacaklarını söyledi.

HER YERDE KULLANDI

Elon Musk’ın 1999’da kurduğu ilk büyük girişimi, daha sonra online ödeme aracı PayPal’a dönüşen X.com’du. Musk, PayPal’ı sattıktan sonra X.com’u yeni Sahibinden geri satın almıştı.

Onu tüm dünyada meşhur yapan otomobil markası Tesla’nın modellerinden birinin adı da X.

Musk’ın 2020’de, o dönemki partneri şarkıcı Grimes’dan doğan ilk çocuğunun adı “X Æ A-12”. Fakat “Æ” ve “12” California yasalarının ihlali anlamına geldiğinden çocuğunun adını sadece X olarak değiştirdi.

Ayrıca milyarderin, Amerikan hükümeti başta olmak üzere tüm dünyaya iş yapan uzay ve havacılık şirketinin adı da SpaceX.

NE YAPMAK İSTİYOR

Daha önce Twitter’ın aynı isimli şirketini kapatarak uygulamayı X Corp. çatısı altına taşıyan Musk, şimdi dönüşümün görünür kısmını ilerletiyor. Elon Musk, X’in Çinli WeChat gibi olmasını istediğini daha önce açıklamıştı. Çin’de bir milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunan WeChat, sohbetten bankacılığa, sosyal medyadan Yemek siparişine hayatın her alanında kullanılan bir “her şey içinde” uygulama. Musk, kendi süper uygulaması ile 44 milyar ödediği halde sürekli zarar eden şirketten para kazanmak istiyor.

Twitter’ın yeni logosu önceki gece şirketin San Francisco’daki genel merkezinin dış cephesine yansıtıldı.


Mira Haber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.