10:12 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Doların gözü enflasyon rakamlarında

Yurt içinde piyasalar bugün açıklanacak eylül ayı enflasyon verisine odaklandı. Dolar fiyatı veri öncesinde tarihi zirvesinden geri çekilerek yatay bir seyir izlemeye başladı. Dolar/TL bu sabah 8,85 TL’den işlem görüyor.

Haftanın ilk gününde en önemli gündem maddesi TÜİK’in açıklayacağı eylül ayı enflasyon rakamları olacak.

Ağustos ayında enflasyon aylık yüzde 1,12, yıllık yüzde 19,25 artış göstermişti. Eylül ayı içinse piyasanın beklentisi aylık yüzde 1,3, yıllık ise yüzde 19,65 olacağı yönünde.

Enflasyonda ağustos verisinin yüzde 19,25 ile politika faizini aşması, ardından açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) Merkez Bankası’nın beklentilerinin üzerinde bir yılsonu enflasyonu ve 8.30 lira seviyesinde dolar/TL kuru tahmininin yer almasının ardından Merkez Bankası söylem değişikliğine gitmişti. Kavcıoğlu açıklamasında, “Para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve bunların orta vadeli enflasyon hedefimizle uyumlu seyretmesine ilişkin analizler yanında, önümüzdeki dönemde arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına biraz daha fazla ağırlık verilecektir” ifadelerini kullanmıştı.

 

DOLAR ENFLASYON ÖNCESİ SAKİN

Merkez Bankası’nın 23 Eylül’deki faiz indirimi sonrasında geçen hafta 8,95 ile tarihi rekor seviyelere yükselen dolar/TL bu bölgelerde tutunmayı başaramadı. Dolar/TL son dönemdeki yükselişin ardından yatay bir eğilime döndü ve bu sabah 8,85 seviyelerinde başladı. Euro ise 10,29 seviyelerinden el değiştiriyor.

DİĞER GELİŞMELER