01:49 Cuma / 19 Nisan 2024 | 10 Şevval 1445

ÇKP DOĞU TÜRKİSTAN’DA TAKİBATI ARTTIRIYOR

Komünist Partisi (ÇKP) Doğu Türkistan'da takibatı arttırıyor. Çin'in Doğu Türkistan'da takibi kuvvetlendirmek amacıyla 5G ağlarını yaygınlaştırmak için yeni bir geliştirdiği öğrenildi.

Türkistan Press'in haberine göre Çin'in yayın organı Xinjiang gazetesinde yer alan bilgiler doğrultusunda, Doğu Türkistan Bilgi ve İletişim İdaresinin Urumçi merkezli 5G ağ inşaatının genişletileceği ve 2021'nin sonuna kadar tüm şehirlerde 5G ağ kapsama alanı sağlayacağı öğrenildi.

“AKILLI ŞEHİR PLANI”

Çin'in en büyük teknoloji şirketi olan Huawei 2014 yıından bu yana Çin'deki 500'den fazla şehri “akıllı şehir” kapsamına almış Doğu Türkistan'da ise alt yapı işlemleri için üç büyük telekomünikasyon şirketine ihale vermişti, ancak bu şirketlerin isimlerinin açıklanmadığı biliniyor.

518 NOKTA BELİRLENDİ

Daha önce 2019 yılında 126 milyon Yuan bütçe ayrılan proje kapsamında 518 noktanın 5G gösteri ve ticari test istasyonu olarak belirlendiği ortaya çıktı.

Çin kaynaklarına göre 2021 yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan şebeke çalışmalarının geliştirilmesi için bölgede 5G alt yapı inşaat tanıtımının yoğun bir şekilde yürütüldüğü öne ürülüyor.

UYGUR TÜRKLERİ HEDEFTE!

Gözlemciler ise bununla Uygur Türklerini ve diğer etnik gurupları asimile etme hedefi ile bölgedeki mutlak gözetimi temel alan “ devleti” sistemini daha da güçlendirileceği öngörüsünü paylaşıyor.