12:45 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Çin’den Uygurlara Yönelik “Demografik Soykırım”

Çin’in Uygurlara uyguladığı doğum kontrol programı artık daha yaygın ve sistematik.

Çin hükümetinin, Müslüman nüfusunu kontrol altına almak adına Uygurlara ve diğer azınlıklara uyguladığı doğum kontrol programını genişlettiği ortaya çıktı. AP haber ajansının hükümet istatistiklerine dayanarak yaptığı araştırmaya göre uygulama artık çok daha yaygın ve sistematik.

Araştırmayı değerlendiren bazı uzmanların yorumu ise şöyle; Sincan’ın uzak batı bölgesinde son dört yıldır süren uygulamanın adı “demografik soykırım”.

Devlet hali hazırda uzun süredir azınlık kadınlarını düzenli olarak hamilelik kontrollerine tabi tutuyor ve yüz binlerce kadını rahim içi doğum kontrolü uygulamaya ya da kürtaja zorluyor.

Doğum kontrolü ayrıca kitlesel gözaltı gibi bazı konularda bir tehdit olarak kullanılıyor. Yine çok fazla çocuğa sahip olmak da insanların gözaltı kamplarına gönderilmesinin ana nedenlerinden biri.

AP, ‘eğer 3’ten fazla çocuğunuz varsa ve yüklü miktarda para cezası ödeyemiyorsanız, çocuklarınız sizden uzaklaştırılıyor’ diyor.

Hatta yüzlerce Uygur’a göre çok daha kırsal bölgelerde sadece 3 çocuğunuz varsa bile cezalandırılıyorsunuz. Polisin bir korkutma yöntemi olarak, evlere baskın düzenlemesi ve ‘sözde’ evde saklanan fazla çocukları araması da azınlıklara uygulanan politikanın bir parçası.

İkiden fazla çocuğu olduğu için para cezası

Çin doğumlu bir Kazak olan Gulnar Omirzakh’a üçüncü çocuğunu doğurduktan sonra hükümet tarafından Spiral veya Rahim İçi Araç (RİA) takması emredilmiş, iki yıl sonra 2018’de de askeri kamuflaj giymiş dört yetkili evin kapısını çalarak, gözaltında tutulan bir sebze tüccarının karısı olan Omirzakh’a, ikiden fazla çocuğu olduğu için 2.685 dolar para cezası ödemek için üç gün vermiş.

Yetkililer, eğer bu cezayı ödemezse kocasının ve bir milyon diğer etnik azınlığın olduğu toplama kamplarına gönderilme tehtidinde de bulunmuş.

“İnsanların çocuk sahibi olmasını önlemek yanlış” diyen Omirzakh, “Bizi yok etmek istiyorlar” şeklinde konuşuyor.

Doğum oranları Uygur bölgesinde 2015’ten 2018’e kadar olan süreçte yüzde 60’tan fazla düştü

Hükümet istatistiklerine göre çoğunlukla Uygur azınlığın yaşadığı Hotan ve Kaşgar bölgesinde doğum oranları, 2015’ten 2018’e kadar olan süreçte yüzde 60’tan fazla düştü.

Sincan bölgesinde de doğum oranları düşmeye devam ediyor. Sadece geçen yıl neredeyse yüzde 24’lik bir düşüş yaşandı.

Bu oran ülke çapında ise sadece yüzde 4.2’ydi.

“Bu tür bir düşüş benzeri görülmemiş bir şey” diyen araştırmacı Adrian Zen ayrıca hükümetin Uygurları kontrol altına için uyguladığı yüntemlere yüz milyonlarca dolar harcadığını söylüyor.

Euronews

DİĞER GELİŞMELER