16:00 Salı / 16 Nisan 2024 | 7 Şevval 1445

Çin, Tayvan’ın ekonomisine vurdu; ithalat yasağı geldi

Çin, Tayvan’dan greyfurt, limon ve portakal gibi turunçgiller ile beyaz saç kuyruğu ve istavrit türü balıkların ithalatını yasakladı.

Çin Gümrük Genel İdaresi yaptığı açıklamada, bazı balık ve meyve ithalatının askıya alındığını söyledi.

Ayrıca Çin, Tayvan’a doğal kum ihracatının geçici olarak durdurulduğu açıkladı.

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Tayvan bölgesine doğal kum ihracatının bugün itibarıyla geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

Tayvan, ihracatının yüzde 30’una yakınını en büyük ticaret ortağı olan Çin ile gerçekleştiriyor.

DAHA FAZLA AYRINTI VERİLMEDİ

Çin Gümrük Genel İdaresi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, geçen yıldan bu yana ürünlerde “birkaç kez” tespit edilen aşırı pestisit kalıntısı ve Haziran ayında koronavirüs testi pozitif çıkan bazı dondurulmuş balık paketleri nedeniyle bazı balık ve meyve ithalatının askıya alındığını da belirtti ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

EN BÜYÜK ORTAKLARI ARASINDA

Çin, Tayvan’ın en büyük ticaret ortağı… İkili arasındaki ticaret geçen yıl yüzde 26 artarak 328,3 milyar dolara ulaştı. Çift yönlü ticaret ise bu yılın ilk yarısında 165 milyar dolara çıktı.

NE OLMUŞTU?

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret edeceğine yönelik haberlerin çıkması üzerine Çin teyakkuza geçmişti. Pelosi’yi taşıyan uçak TSİ 17.44’de Tayvan’a indi. Pelosi’nin uçağı inmeden önce havalimanının ışıkları söndürüldü, güvenlik en üst düzeye çıkarıldı. Öte yandan Çin, 4-7 Ağustos tarihleri arasında Tayvan’ı çevreleyen altı bölgede büyük bir tatbikat yapacağını duyurdu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Şie Fıng’ın Çin hükümeti adına ABD’ye sert bir temsil ve protestoda bulunmak üzere ABD’nin Çin Büyükelçisi Burns’ü acilen Dışişleri Bakanlığı’na çağırmaya yetkili kılındığı bildirildi.

“KIŞKIRTMAK VE ATEŞLE OYNAMAKLA”

Şie yaptığı açıklamada, Pelosi’yi “kışkırtmak ve ateşle oynamakla” suçlayarak, ziyareti ile tek Çin ilkesini “ciddi şekilde” ihlal ettiğini ifade etti. Pelosi’nin ziyaretinin “Tayvan bağımsızlığı” ayrılıkçı güçlerine ciddi ve yanlış bir sinyal gönderdiğini aktaran Şie, “Sonuçları son derece ciddi. Çin asla boş boş oturmayacak” dedi. ABD’nin hatalarının bedelini ödemesi gerektiğini söyleyen Şie, “Çin gerekli önlemleri kararlılıkla alacaktır. Siyasi sermaye elde etmek için Tayvan meselesini manipüle etmeye çalışan herkes bedelini ödeyecek” ifadelerini kullandı. Şie, ABD’nin hatalarını bir an önce düzeltmesi ve somut önlemler alması gerektiğini belirtti.

DİĞER GELİŞMELER