20:21 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Çin liderinden Putin’e davet!

Çin lideri Şi, Moskova ziyareti kapsamında Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile bir araya geldi.
Sputnik muhabirinin aktardığı üzere Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile Rusya Hükümet Konağı’nda görüşme yaptı.
Çin lideri Şi ile Rusya Başbakanı Mişustin, görüşmenin başında el sıkışarak birbirilerini selamladı.
Şi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i bu yıl içinde Çin’i ziyaret etmeye davet etti.

‘Tarihi mantığa uygun olduğu için ilk yurtdışı ziyaretimde Rusya’yı seçtim’

Devlet başkanlığında üçüncü kez getirildiği seçimlerden sonraki ilk yurt dışı ziyaret için Rusya’yı seçmesinin nedenlerini açıklayan Şi, “Zira bu, tarihsel mantığa uygun. Rusya ve Çin, büyük komşu devletler ve stratejik ortaklar” ifadelerini kullandı.
Şi, iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlamlık açısından zaman testini başarıyla geçtiğini vurguladı.

‘Şi’ye Rusya ile dostluğu geliştirmeye gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür’

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e Rusya ile dostluğu ve ortaklığı geliştirmeye bizzat gösterdiği büyük ilgiden dolayı teşekkür etti.
Mişustin, “Her şeyden önce Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı olarak yeniden seçildiğiniz için sizi tebrik etmek isterim. Ayrıca Rusya ile Çin arasındaki dostluğun ve ortaklığın geliştirilmesine gösterdiğiniz büyük şahsi ilgi için size içtenlikle teşekkür ederim” diye konuştu.
Şi’nin yeniden seçildikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini Rusya’ya yapmasının önemine dikkat çeken Mişustin, “Bu, yeni bir döneme giren Rusya-Çin ilişkilerinin özel doğasını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Üçüncü kez devlet başkanı seçilmesinden bu yana ilk yurtdışı gezisi olacak resmi ziyaret için dün Rusya’ya giden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya’daki temaslarına devam ediyor. Çin lideri dün akşam Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 4.5 saat süren gayri resmi görüşme yapmıştı.
Şi ile Putin arasındaki resmi görüşmesinin bugün öğleden sonra yapılması planlanıyor.

DİĞER GELİŞMELER