17:20 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

ÇİN DOĞU TÜRKİSTAN’A 10 BİN ÇİNLİ ÖĞRETMEN YERLEŞTİRMEYİ HEDEFLİYOR

Çin yönetimi, Doğu Türkistanlı Uygur Türklerini türlü bahanelerle eğitim adı altındaki işkencehanelere hapsetmeye ve bölgeye sözde eğitim propagandalarıyla Çinli yerleştirmeye devam ediyor.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) yetkilileri Doğu Türkistan’daki ilk ve orta okullarda eğitimin başlamasıyla beraber “Tibet ve Doğu Türkistan için “On Bin Öğretmen Yardım Planı” ile “Doğu Türkistan’a Yardım” propagandasıyla Çin’den sözde eğitmen olarak Çinlileri bölgeye göndermeye başlamıştı.

249 ÇİNLİ DOĞU TÜRKİSTAN’A ÖĞRETMEN OLARAK GÖNDERİLDİ

Çinli yayın organı Dahe sitesinde yer alan habere göre mart sonu itibariyle 249 Çinli öğretmen’in Doğu Türkistan’ın Kumul bölgesinde bulunan ilk ve orta okullara atandığı öğrenildi.

Geçen günlerde Çin’in yayın organı Tanrıdağ gazetesinde Şanghay’dan Doğu Türkistan’a 170 öğretmenin getirilip Kaşgar vilayetine bağlı Yarkent, Poskam, Kagılık ve Maralbişi ilçeleri başta olmak üzere 15 ilk ve orta okullara yerleştirildiği ve göreve başladığı duyurulmuştu.

ÇİNLİLERİ YERLEŞTİRMENİN İLK ADIMI…

Bilgilere göre 185 öğretmenden 170’inin Doğu Türkistan’a, 15’inin ise Tibet’e yerleştirildiği belirtiliyor.

Gözlemciler tarafından ÇKP hükûmeti Doğu Türkistanlı Uygur öğretmenleri suçsuz yere tutuklayıp ceza kamplarına kapatırken Çin’den kalabalıklar halinde getirdiği Çinliler ile “Tibet ve Doğu Türkistan için On Bin Öğretmen Yardım” planını uyguluyor. Planın ana hedefinin Doğu Türkistan olduğu, bundan sonra sadece eğitim alanında değil başka birimlerde Çinlileri getirmeye devam edeceği öngörülüyor.

DİĞER GELİŞMELER