17:21 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Çin: ‘ABD, Suriye’den petrol ve tahıl kaçırıyor’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD’nin Suriye’den petrol ve tahıl kaçakçılığı yaptığını belirtti. Sözcü ayrıca ABD’nin dünyada sorun çıkartmak için güç kullandığını söyledi.

Zhao, Pekin’de düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD ordusunun 1 Aralık’ta Suriye’nin kuzeyindeki petrol yüklü 54 tankeri Kuzey Irak’taki üslerine transfer ettiği iddiasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sözcü, ABD’nin yasadışı faaliyetlerinin bugüne dek Suriye’de 100 milyar dolardan fazla kaynak kaybına yol açtığını söyledi.

Sözcü, 2011-2022 yılları arasında ABD’nin Suriye’de ciddi zarara sebep olduğunu belirtti. Zhao, “ABD’nin Suriye’de asker bulundurması yasadışıdır, ABD’nin Suriye’den petrol ve tahıl kaçırması yasadışıdır, ABD’nin Suriye’ye füze saldırısı düzenlemesi de yasadışıdır.” ifadelerini kullandı.

“SURİYELİLER KIŞ AYINDA SORUN YAŞAYACAK”

Zhao bazı Suriyelilerin kaçırılan petrol nedeniyle halkın kış aylarında sorun yaşayacağını bildirdiğini belirtti. Sözcü, uluslararası toplumun duruma seyirci kalmaması, iddiaları titizlikle incelemesi gerektiğini dile getirdi.

“HEGEMONYASINI SÜRDÜRMEK İÇİN BAHANE ARIYOR”

Sözcü, ABD’nin bir yandan “kurallara dayalı uluslararası düzeni” savunurken, diğer yandan uluslararası hukuku ve kuralları ihlal etmekle suçladı. Zhao, “ABD, kurallardan söz ettiğinde, genelde yalnızca kendi çıkarlarına hizmet etmek veya hegemonyasını sürdürmek için bahane bulmaya çalışıyor. Fransa’nın eski Washington Büyükelçisi Gerard Araud’un ve pek çoklarının söylediği gibi, ‘Amerikalılar, kendi dilediklerini yapıyorlar, kendi tanımladıkları uluslararası hukuka aykırı olsa bile.’ İşte dünyanın geri kalanı bu düzeni böyle görüyor.”” ifadelerini kullandı.

“İSTİKRARI KİMİN BALTALADIĞI ÇOK AÇIK”

Zhao, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Çin’i hedef alan açıklamalarıyla ilgili de konuştu. ABD’nin dünya çapında sorun çıkarmak için nedensiz güç kullanımına başvurduğunu belirten Sözcü, “ABD askeri harcamaları dünyada ilk sırada yer alıyor ve sonraki dokuz ülkenin toplamından daha fazla. Yaklaşık 250 yıllık tarihi boyunca ABD sadece 16 yıl savaşmadı. 800’den fazla denizaşırı askeri üssü yönetiyor. Irak, Afganistan ve Libya gibi ülkelerdeki askeri operasyonları sayısız insani trajediye yol açtı. ABD askeri uçakları ve savaş gemileri dünyanın dört bir yanında sürekli kaslarını esnetiyor. Uluslararası ve bölgesel güvenlik ve istikrarı kimin baltaladığı çok açık.” ifadelerini kullandı.

DİĞER GELİŞMELER