cezayir de cok buyuk kaza 18 olu 01
cezayir de cok buyuk kaza 18 olu 01

Cezayir’den İspanya’ya rest: Normalleşme için bir sebep yok

Cezayir makamları İspanya ile ‘herhangi bir normalleşme şansı’ görmüyor.

Cezayir hükümetinin Sahra ve Mağrip Özel Temsilcisi Ömer Bellani, İspanyol yetkililerin iki ülke arasındaki mevcut ihtilaf hakkındaki açıklamalarının ‘ikili ilişkileri normalleştirmek için her fırsatı yok ettiğini’ söyledi. Bu, Cezayir’in geçtiğimiz 8 Mart’ta Madrid Deklarasyonu’ndan, Sahra ile ilgili Fas özerklik planına verdiği destekten güçlü bir memnuniyetsizliğini ifade etmesinden sonra geldi. Bunu, dostluk anlaşmasını askıya alarak ve 8 Haziran’dan itibaren Madrid ile gaz hariç ticari operasyonları durdurarak ifade etti.

Bellani, yaptığı açıklamada “İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares ve Ekonomi Bakanı Nadia Calvino tarafından yapılan sorumsuz açıklamalar, yalan söyleyen ve ileriye doğru kaçan güvenilmez bir hükümetle ilişkileri normalleştirme şansını kesinlikle yok ediyor” dedi.

Albares’in Cezayir’in öfkesini ülkesiyle ve üç aydan fazla bir süre önce Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana enerji alanında Moskova ile yakınlaşmasını ilişkilendiren açıklamalarına işarette bulundu. Söz konusu açıklamada Rusya, Cezayir’in İspanyollara karşı uyguladığı ticari yaptırımlardan zımnen sorumlu tutulmuştu.

Calvino, geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada Cezayir’in Rusya’ya karşı giderek daha fazla önyargılı hale geldiğini, bu yüzden anlaşmayı askıya alma kararının onu şaşırtmadığını söyleyerek Paris’ten daha ileri gitti. Gözlemcilere göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un geçtiğimiz ay Cezayir’e yaptığı beklenmedik ziyarete ve onun Ukrayna’daki savaştaki ‘dengeli pozisyonuna’ övgüde bulunmasına işarette bulundu.

Bellani, Madrid’in Sahra sorununda Fas’ın yanında yer almasını savunmaları nedeniyle İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles ve İspanya’nın Dış İlişkiler Bakanı Ángeles Moreno Bau’yu hedef aldı. Robles ve Bau, bunu “uluslararası hukuka saygı göstermeyen” bir konum olarak değerlendirdiler. Cezayirli yetkili ise ‘üzücü bir alaycılık ve körlük sergilediklerini’ vurguladı.

İlginizi Çekebilir

İsrail’e karşı en yüksek ses kampüsten yükseliyor!

İsrail’in ABD destekli yürüttüğü soykırım savaşı, üniversite gençliğinin öfkesini taşırdı. Aylardır devam eden protestolar bir …

Korkunç toplu katliam; çocukları bile kurşuna dizdiler!

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Burkina Faso ordusunun yüzlerce köylüyü katlettiği 25 Şubat katliamını belgeledi İnsan …