brezilya-devlet-baskani-ndan-bm-e-gazze-elestirisi-01

Brezilya Devlet Başkanı’ndan BM’e Gazze eleştirisi!

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, BM’nin Gazze konusundaki sorumluluğunun yetersiz olduğunu ifade etti. Silva, iki devletli çözüm ve uluslararası iş birliğinin önemini vurguladı.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Birleşmiş Milletlerin (BM) Gazze’de yaşanan olaylara karşı daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirtti. Lula da Silva, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, BM’nin İsrail-Filistin sorununun çözümünde etkisinin zayıfladığını vurguladı.

Lula da Silva’nın görüşleri

“Eğer BM’nin gücü olsaydı, daha büyük müdahalelerde bulunabilirdi,” diyen Lula da Silva, ABD’nin de daha fazla müdahalesi olabileceğini ancak halkın bunu istemediğini ifade etti. Lula da Silva, Çin, Güney Afrika ve Katar’ın Hamas ve Hizbullah ile diyalogları olduğunu ve insani koridor, gıda, ilaç ve elektriğin sağlanması gerektiğini söyledi.

İki devletli çözüm ve uluslararası destek

Lula da Silva, Rusya ve Çin’in, Filistin devletinin kurulmasını öngören iki devletli çözümü desteklediğini belirtti. “Müzakere masasında kimse ölmez, daha az maliyetli olur ve bir çözüm bulabiliriz,” diyerek Orta Doğu’da İsrail ve Filistin arasında adil bir çözüm önerdi.

Çatışmaların son durumu

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e kapsamlı bir saldırı başlattı. İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne saldırıya geçti. Gazze’den düzenlenen saldırılarda 308’i asker, 1400 İsraillinin öldüğü ve 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı belirtildi. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı ise 2 bin 360’ı çocuk ve 1292’si kadın olmak üzere 5 bin 791 kişinin öldüğünü, 16 bin 297 kişinin yaralandığını açıkladı.