ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield

BM, Gazze’de ‘derhal’ ateşkes kararı aldı

BM Güvenlik Konseyi bugün, Ramazan ayında Gazze’de “derhal ateşkes” ve Gazze’de tutulan rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulunan bir kararı kabul etti.

Pazar akşamı görülen versiyona göre karar metni, devam eden Müslümanların kutsal Ramazan ayı için “derhal bir ateşkes talep ediyor” ve “kalıcı, sürdürülebilir bir ateşkes isteniyor” şeklindeydi.

Cezayir’in öne sürdüğü karar aynı zamanda “tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasına” ve “büyük ölçekte insani yardım sağlanmasının önündeki tüm engellerin kaldırılmasına” müraacat etti. 

Karar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ABD’nin kararı veto etmemesi halinde üst düzey İsrailli yetkililerin Washington ziyaretini iptal etme tehdidine rağmen, ABD çekimser kalırken, 14’e 1 oyla kabul edildi.

Karar, 120 kabul, 14 red ve 45 çekinser oy ile aldı.  ABD, Avusturya, Hırvatistan, Çekya, Fiji, Guatemala, Macaristan, İsrail, Marşal Adl., Mikronezya, Papua Yeni Gine, Paraguay, Tonga ve Nauru red oyu veren ülkeler.

AB bölünmüş durumda; Fransa, İrlanda, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovenya ve İspanya evet dedi. Ukrayna, Hindistan, Irak, İngiltere, İtalya, Sırbistan, Tunus, GKRY, Yunanistan, Gürcistan, Almanya,Japonya, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya çekimserler arasında. Oyunun rengi gözükmeyen ülkeler, oylamaya katılmamış.

Oylama, Washington’un iki ayrı İsrail heyetini kabul etmeye hazırlandığı dönemde geldi.

İsrail savunma bakanı Yoav Gallant, aralarında Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan’ın da bulunduğu üst düzey ABD’li yetkililerle çeşitli görüşmelerde bulunmak üzere Washington ziyaretinde bulunacak.

Ayrı bir gelişmede, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve Netanyahu’nun önemli sırdaşı Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in, Gazze’nin güneyindeki sınır şehri Refah’a yönelik geniş çaplı bir kara saldırısı yönündeki Amerikan karşı tekliflerini dinlemek üzere bu hafta başında Washington’a gelmeleri planlandı.

Hanegbi ve Dermer heyeti, Biden ile Netanyahu arasında yapılan ve Biden’ın İsrailli mevkidaşına İsrail’in Refah’a kara saldırısının bir “hata” olacağını söylediği görüşme sonrasında planlandı.

ABD’nin BM oylamasına katılmama kararı, İsrail ile Biden yönetimi arasında haftalardır süren karşılıklı anlaşmazlıklara işaret ediyor. Aralık ayından bu yana Biden ve üst düzey ABD’li yetkililer İsrail’e savaştaki tutumu konusunda meydan okuyor, ancak Pazartesi günkü oylama ABD’nin en resmi İsrail eleştirisine işaret ediyor.

Uluslararası kamuoyu İsrail’in aleyhine dönerken ABD, müttefikini BM’nin kınamasına karşı korudu.

ABD, 7 Ekim’den bu yana ateşkes çağrılarına karşı üç veto kullandı. Ayrı bir gelişmede Washington, Rusya’nın Aralık ayında Güvenlik Konseyi kararına dahil etmeye çalıştığı ateşkes çağrısında bulunan değişikliği de engelledi.

Geçen hafta ABD, “acil ve sürekli ateşkes”in “zorunluluğunu” tanımaya yönelik bir karar öne sürerek İsrail’e verdiği desteği azaltmaya hazır olduğunun sinyalini verdi.

ABD, Şubat ayından bu yana İsrail’e baskı yapmanın bir yolu olarak Gazze’de ateşkes kararı yayınlıyor.  Washington, Başkan Biden’ın İsrail’in Gazze’yi “ayrım gözetmeden bombalaması” olarak adlandırdığı durumdan ve İsrail’in kuşatma altındaki bölge için bir savaş sonrası plan oluşturamamasından dolayı hayal kırıklığına uğruyor.

Öte yandan, İsrail, Hamas’ı özel olarak kınamayan önceki kararları nedeniyle Güvenlik Konseyi’ni eleştirdi.

İsrail’in güneyine yönelik Hamas liderliğindeki saldırılarda yaklaşık 1.200 kişi öldü ve 250 rehinenin Gazze’ye geri sürüklenmesiyle sonuçlandı.

Buna karşılık İsrail, kuşatma altındaki bölgeye kanlı bir saldırı başlattı; bu saldırı çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 32.000’den fazla insanı öldürdü ve Akdeniz kıyı şeridini moloz yığınına çevirdi.

Yakın zamanda BM tarafından desteklenen bir rapor, kuzey Gazze’de kıtlığın kapıda olduğu konusunda uyarıda bulundu; bu kriz, pek çok kişinin İsrail’i açlığı bir savaş silahı olarak kullanarak neden olmakla suçladığı bir kriz.

Kaynak: Mira Haber 


Mira Haber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Bir Cevap Yazın