21:57 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Biden BMGK üye sayısının artmasını istiyor

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nin daimi ve geçici üyelerinin sayısının arttırılmasını desteklediğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, “BM Güvenlik Konseyi üyeleri BM Sözleşmesini korumalı ve çok sıra dışı durumlar dışında veto hakkını kullanmamalıdır. Bu şekilde BM Güvenlik Konseyi güvenilir ve inanılır olacaktır” ifadelerini kullanarak, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nin daimi ve geçici üyelerinin sayısının arttırılmasını desteklediğini açıkladı.

Erdoğan, dün BMGK’daki konuşmasında, “Bilhassa Güvenlik Konseyi’nin daha etkin, demokratik, şeffaf ve hesap verebilir bir yapı ve işleyişe kavuşturulması, tüm insanlığın barış, adalet ve refah arayışında önemli bir dönüm noktası teşkil edecektir. Bu yöndeki ortak vazifemizi unutturmamak için, ‘dünya beşten büyüktür’ ve ‘daha adil bir dünyanın mümkündür’ olduğu gerçeğinin altını, her platformda en kuvvetli şekilde çizmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu’nda yaptığı hitabında, “Hiç kimse Rusya’ya tehdit etmedi. Çatışmayı isteyen sadece ve sadece Rusya oldu” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ilan ettiği kısmi seferberliğe değinerek, “Putin yine sorumsuzca açıklamalar yapıyor” dedi.

Biden’ın açıklamaları şöyle:

ABD bu savaşın adil bir şekilde sona ermesini istiyor. Başka bir ülkenin topraklarını güç kullanarak ele geçiremezsiniz.

ABD her zaman demokrasiyi güçlendirmek ve korumak için çalışmaktadır.

“ADİL DÜNYA DÜZENİ SALDIRI ALTINDA”

Demokrasilerle çalışıyoruz. Burada toplanırken BM şartının temeli istikrarlı adil bir dünya düzeni saldırı altında. Bunu yok etmek isteyenler tarafından saldırı altında. BM şartı sadece demokrasiler tarafından imzalanmadı. Onlarca ülkenin vatandaşları da yer aldı.

Hepsinin ortak gayesi ve taahhüdü barış için çalışmak. Başkan Truman’ın söylediği gibi, BM şartı insanların farklarını aşabileceği, ortak paydada buluşabileceği bir şeydir. Bu ortak payda o kadar net, o kadar temel ki, bugün 193 devlet bunu kabul etti.

Bu da her sorumlu üye devletin görevidir zaten. Şiddetin, savaşın ülkeleri fethetmek için kullanılmasını reddediyorum. Küresel korku ve baskıcı politikaları reddediyorum. Ülkelerin egemenlik haklarının büyük ülkelerle aynı olduğunu savunuyorum.

“BM’NİN DAHA KAPSAYICI OLMASININ ZAMANI GELDİ”

Eğer hala güçlü bir temel olması gerektiğini istiyorsanız ABD sizinle çalışmaya hazır. Bu kurumun daha kapsayıcı olma vakti geldi. Bugünün dünyasına daha fazla cevap verebiliriz. Sürekli BM şartlarını korumalı, savunmalı, çok sıra dışı olmadığı sürece BM Güvenlik Kurulu görevini sürdürür.

ABD kalıcı ve kalıcı olmayan üye sayısının artmasını destekliyor. Afrika, Latin Amerika ve Karayip Bölgesi ülkelerinin kalıcı üye olmasını sağlamak istiyor.

Hint-Pasifik bölgesinden burada Amerika’daki göç meselesini çözmeye kadar. 9 Arap lideri ile çalıştık. Afrika liderleri zirvesine ev sahipliği yapacağız. ABD’de yeni ve vazgeçilmez diplomasi dönemi başlıyor. Dünyayı doyurmanın önceliğini belirledik ve sözümüzde duruyoruz. Başa geldiğim günden itibaren çok ciddi iklim krizi gündemi getirdik. Paris Anlaşması’na katıldık, büyük zirveler düzenledik.

“İKLİM KRİZİYLE MÜCADELE İÇİN MİLYARLARCA DOLAR FON AYIRDIK”

İklim krizinde mücadelede milyarlarca dolarlık yatırım var. Sıfır salınım yatırımları, enerji etkinliği, temiz üretimi desteklemek için. Yeni bir temiz enerji, güç ve ekonomik büyüme dönemi başlatacağız. Yatırımlarımız temiz enerji teknolojilerini dünya çapında artırmayı sağlayacak.

ABD hükümeti iklim finansmanına 11 milyar dolarlık yıllık yatırım yapıyor . Böylece adil enerji geçişini sağlamayı umuyoruz. Bu ihtiyaç çok büyük. Bu yüzden gelin kendi içimizde iklim yıkımını tersine çevirelim. Gezegenimizi koruyalım. 620 milyondan fazla koronavirüs aşısı dağıttık. Daha da fazlası var ihtiyacı olanlara dağıtmak için. Ücretsiz, hiçbir bedel istemeden.

Değişimin öncülüğünü yapmış olduk, yeni bir salgını engelleme önleme fonu başlattık Dünya Bankası’nda. Küresel sağlık sınamalarını aşmak için çalışmalarımız sürüyor. AIDS’le mücadele, tüberküloz, sıtma ile mücadele ile ilgili oturum olacak. Buradaki tarihi taahhütlerinizi de bekliyor olacağım. En büyük küresel bağış etkinliklerinden biri olacak.

Gıda kriziyle de başa baş mücadele ediyoruz. Burada yılda 40 milyonluk artış söz konusu. 2.9 milyar dolarlık destek paketi sağlayacağız. Rusya bu krizin suçunu yaptırımlara yıkmaya çalışıyor. Halbuki Ukrayna’ya saldırdığı için oldu bu yaptırımlar. Burada tahıl ihracatı için Karadeniz’de mekanizma kuruldu. Rusya aylardır ablukada tutuyordu bu limanları. Çok güçlü şekilde dünyanın doyurulması gerektiğine inanıyoruz.

“TÜM ÜLKELERE ÇAĞRI YAPIYORUZ”

UNICEF’in çabalarını da destekliyoruz. Gıda güvensizliği konusunda büyük sorunlar var. ABD eylem çağrıları yapıyor, yol haritaları çiziyor. 100’den fazla devlet bu süreci destekliyor.

Tüm ülkelere çağrı yapıyoruz, lütfen gıda ihracatını yasaklamayın, istifçilik yapmayın. Bizi ne ayırırsa ayırsın burada aileler çocuklarını doyuramıyorsa başka hiçbir şeyin önemi yok.

Her ulus eşit hakka sahip olacak ekonomik büyüme konusunda. Bu yüzden ABD küresel kurumlar vergisini destekliyor. Ortaklarımızla bir vizyonu desteklemek için çalışıyoruz.

DİĞER GELİŞMELER