00:27 Cumartesi / 20 Nisan 2024 | 11 Şevval 1445

Barzani: Düşen helikopteri KYB’li grup satın aldı

[post-views]

IKBY Başbakanı Barzani, Duhok’ta düşen ve içinde PKK/YPG mensupları bulunan helikopterin KYB içindeki bir grup tarafından satın alındığını söyledi. Barzani, helikopterin PKK/YPG’ye nasıl ulaştığını ise bilmediklerini dile getirdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, Nevruz Bayramı kutlamaları programında gündeme ilişkin yaptığı konuşmada, Duhok’ta düşen helikoptere de değindi.

“HELİKOPTER PKK’LILARIN ELİNE NASIL GEÇTİ BİLMİYORUZ”

Barzani, “Aslında helikopter Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) içindeki bir grup tarafından satın alındı ancak nasıl (PKK/YPG) SDG’ye ulaştığını bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

İkinci helikoptere ilişkin bilgileri olmadığını kaydeden Barzani, şöyle konuştu:

“Bu olayı daha fazla araştırmak ve bu helikopterlerin bu bölgelerde neden izinsiz uçtuklarını öğrenmek için uluslararası koalisyon ve Irak Federal Hükümeti ile birlikte çalışacağız. Açıklanması gereken çok şey var.”

HELİKOPTERİN UÇUŞ GÜZERGAHI DA BELLİ OLDU

IKBY Anti-Terör Birimi, resmi Facebook sayfasından IKBY Güvenlik Konseyi’nin Duhok’ta düşen helikoptere ilişkin açıklamasına yer verdi. Bu helikopterin Suriye’nin kuzeyiyle Süleymaniye kenti arasında uçtuğu kaydedilen açıklamada, IKBY’deki resmi kurumlara bu konuda haber verilmediği aktarıldı. Açıklamada, “Süleymaniye’deki bir taraf, gizli ve gayriresmi bir şekilde SDG ile PKK ilişkilerinde aracılık yaptı ve onlara birçok farklı çeşitte yardımda bulundu” ifadeleri kullanıldı.

DETAYLI SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

IKBY’nin, Duhok’un Çemanke nahiyesinde düşen helikoptere ilişkin açıklamasında, “Kürdistan Bölgesindeki ilgili kurumlar, düşen helikoptere ilişkin Irak merkezi hükümeti, uluslararası koalisyon güçleri ve Türkiye ile temasa geçti ancak helikopterin onlara ait olmadığı bildirildi. Güvenlik güçleri helikoptere ilişkin ön soruşturmayı başlattı ve ilk bulgular, helikopterin Eurocopter AS350 tipi olduğu ve ölenlerden bazılarının PKK militanları olduğunu gösteriyor. Helikopterin kime ait olduğunun tam olarak tespit edilmesi için detaylı soruşturma devam ediyor” ifadesi kullanılmıştı.