bae nin ilk bayraktar iha si somali de es sebab i vurdu 04
bae nin ilk bayraktar iha si somali de es sebab i vurdu 04

 BAE’nin ilk Bayraktar İHA’sı Somali’de Eş Şebab’ı vurdu!

BAE, Somali’de Eş Şebab güçlerinin bölgesine yönelik ilk Bayraktar İHA hava saldırısını gerçekleştirdi

Birleşik Arap Emirlikleri, 16 haziranda Galguduud bölgesindeki Eş Şebab güçlerinin köylerine yönelik ilk Bayraktar İnsansız Hava Aracı ile saldırdığını duyurdu.

Türk savunma şirketi Baykar’ın geçtiğimiz yıl Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) 20 silahlı insansız hava aracı (SİHA) satışı gerçekleştirdi.

 

Suudi Arabistan hem SİHA satın almayı hem de kendi ülkesinde üretim yapabilmek adına fabrika kurulması talebinde bulundu.

Washington Enstitüsü araştırmalarına göre, 16 Haziran’da BAE, 2014 yılında Somali federal hükümetinin güçleri için resmi olarak bir eğitim programı başlattı.

BAE, 2018 yılına kadar binlerce Somali askerini eğittiğini, eğitim merkezleri ve hastane inşa ettiğini ve 2.407 askere ödeme yaptığını bildirdi.

Abu Dabi, Somalili askerlerin 8 Nisan 2018’de Mogadişu’da bir BAE uçağına baskın yapıp 9,6 milyon dolara el koymasının ardından bir eğitim planını iptal etti.

Somali hükümetinin 2017’de Katar ile yaşanan diplomatik krizin ardından tarafsız kalmaya karar vermesiyle olayda gerilim arttı.

Federal hükümetle ilişkiler, BAE’nin mali desteği sayesinde Somali’de Hasan Şeyh Mahmud’un 2022 seçimlerinde iktidara dönmesinin ardından iyileşmeye başladı.

Hasan Şeyh Mahmud, ikinci turda 79 oya karşı 190 oy alarak seçimi kazandı

Şubat 2023’te Somali Mogadişu’da, Jubaland bölgesinde BAE’nin sahibi olacağı ve işleteceği yeni bir üssün inşaatının başlatılmasını onayladı.

Genel olarak BAE’nin faaliyetleri arasında “Somali ordusunun” finansmanı ve geliştirilmesinin yanı sıra şu anda Afrika’daki Berbera havaalanının modernizasyonu da yer alıyor.

BAE ayrıca Puntland’da İranlı silah kaçakçılarına karşı kısmen operasyonlar yürütüyor.

Kaynak: Mira Haber 

Öncesi Türkiye’de artan Arap ırkçılığı Erdoğan’a seçim kaybettirir mi?
Sonraki Libya: IŞİD liderlerinden birini tutukladık