avustralyanin filistin karari israili rahatsiz edecek 1691605462 6209
avustralyanin filistin karari israili rahatsiz edecek 1691605462 6209

Avustralya’dan İsrail’i rahatsız edecek Filistin kararı

İngiliz Milletler Topluluğu üyesi Avustralya, resmi yazışmalarda yeniden “işgal altındaki Filistin toprakları” tanımını kullanacağını açıkladı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, Parlamentoya yaptığı açıklamada, bu kararın “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ile İngiltere, Yeni Zelanda ve BM gibi kilit ortakların tutumuyla da uyumlu” olduğunu söyledi.

Wong, resmi yazışmalarda “işgal altındaki Filistin toprakları” tanımının yeniden kullanılmaya başlanmasıyla Batı Şeria’nın İsrail tarafından işgal altında olduğunu kabul ettiklerini vurguladı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı da Avustralya’nın bu kararını ve barış sürecindeki çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, devamlı olarak Filistin davasını dünyanın gündemine taşıyor. Erdoğan, 2019'da gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) 74'üncü Genel Kurulunda 1947'den günümüze Filistin topraklarını yansıtan haritayı gösteriyor.

AVUSTRALYA’NIN BATI KUDÜS KARARI

Avustralya hükümeti, 2018’de bir önceki hükümet döneminde alınan Batı Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını 18 Ekim 2022’de geri aldığını duyurmuştu.

Avustralya Dışişleri Bakanı Wong, önceki hükümetin kararını “tek taraflı ve tehlikeli bir adım” diye nitelemişti.

Wong, ülkesinin, “İsrail ve gelecekteki Filistin’in uluslararası tanınmış sınırlar çerçevesinde barış içinde yaşayacağı iki devletli çözüm arayışına bağlı olduğunu” belirtmişti.

FİLİSTİNLİLER TOPRAKLARININ YÜZDE 15’NİNİ KULLANABİLİYOR

İsrail, 27 bin kilometrekarelik tarihi Filistin topraklarının yüzde 85’ine el koymuş durumda. Filistinliler ise bu alanın sadece yüzde 15’ini kullanabiliyor.

İsrail’in 30 Mart 1976’da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koyması her yıl Toprak Günü olarak anılıyor. Tarihi Filistin toprakları üzerinde kurulan İsrail işgaline direnişin sembolü haline gelen Toprak Günü’nün kırk birinci yıl dönümü, giderek genişleyen İsrail işgalini yeniden gündeme taşıdı.

Filistin İstatistik Merkezinin Mart 2015 verilerine göre İsrail, 27 bin kilometrekarelik Filistin topraklarının yüzde 85’ine el koymuş durumda. Filistinliler ise bu alanın sadece yüzde 15’ini kullanabiliyor.

SİYONİST İŞGAL, PERVASIZCA GENİŞLEMEYE DEVAM EDİYOR!

Öte yandan işgal altındaki Filistin toprakları üzerine kurulu Yahudi yerleşim yerleri de her geçen gün genişlemeye devam ediyor. Bu verilerin yayınlandığı 2015 tarihinden bu yana İsrail, Filistin topraklarında bulunan Yahudi yerleşim yerlerine binlerce yeni konut ekledi.

İsrail’in bu illegal yerleşim yerlerini genişletme politikası, Filistinliler için kendi vatanlarındaki yaşam alanlarının sürekli daralması anlamına geliyor.

İsrail’in fiili işgali altında olan Batı Şeria’da yaklaşık 400 bin, Doğu Kudüs’te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukukta Yahudi yerleşimler gayrimeşru kabul ediliyor.

İlginizi Çekebilir

İsrail’e karşı en yüksek ses kampüsten yükseliyor!

İsrail’in ABD destekli yürüttüğü soykırım savaşı, üniversite gençliğinin öfkesini taşırdı. Aylardır devam eden protestolar bir …

Ayın sırasında Papaz’a bıçaklı saldırı

Avustralya’nın Sydney kentinde bir kilisede bıçaklı saldırı gerçekleştirildi. Kilisede ayinin yapıldığı anlarda gerçekleşen bıçaklı saldırıda …