avustralyada gokten saganak seklinde balik yagdi 1677130712 2734
avustralyada gokten saganak seklinde balik yagdi 1677130712 2734

Avustralya’da fırtına sonrası gökten balık yağdı

Avustralya’nın Lajamanu kasabasında yaşayan insanlar ilginç bir doğa olayına şahit oldu. Gece saatlerinde başlayan şiddetli fırtına sonrası gökten balık yağdı.

Avustralya Kuzey Bölgesi’nin başkenti Darwin’in 560 mil güneyindeki Lajamanu kasabası ilginç bir doğa olayına sahne oldu. Gece kuvvetli bir fırtınaya sahne olan kasabanın sakinleri, sabah uyandıklarında yerde yüzlerce balık buldu. Daily Mail’in haberine göre kasaba, “son 30 yılda tam dört kez” balık yağmuruna maruz kaldı.

Lajamanu yerlisi ve Central Desert meclis üyesi Andrew Johnson Japanangka, ABC News’e demecinde, “Büyük bir fırtınanın yaklaştığını gördük ve bunun sadece yağmur olduğunu düşündük. Ancak yağmur yağmaya başladığında yağmurla birlikte balıkların da yere düştüğünü gördük” dedi.

Queensland Müzesi’nden balık bilimci Jeff Johnson, gökten düşen balığın, bir tür tatlı su levreği olan “pullu levrek” türüne ait olduğu belirledi.

Gece yağmur ile birlikte düşen balıklar, sabah halk tarafından kasabanın dört bir yanına dağılmış halde bulundu.

Kasaba benzer olayları 2010, 2004 ve 1980’lerde de yaşadı. Üstelik 2010 yılındaki sağanak sırasında kasabaya düşen balıkların da bugünkü gibi aynı türden olduğu belirtildi.

Newsweek’e göre, gökten balık yağması beklenmedik bir olay olsa da kurbağa, yarasa, solucan ve örümcek gibi hayvan yağmurları zaman zaman kaydedilen tuhaf doğa olayları arasında.

PEKİ BU OLAY NASIL YAŞANDI?

Balık sağanağının nendeni tam oalrak bilinmiyor. Genel olarak hayvan yağmurlarının arkasındaki kesin nedenler her zaman açık bir şekilde tespit edilemese de öne çıkan teorilerden biri de “hayvanların bulundukları yerden fırtına ile oluşan bir su hortumuna çekilmesi ve atmosferde uzun mesafelere taşınmış olabileceği” yönünde.

Konuya ilişkin bir ABD Kongre Kütüphanesi raporu, su hortumlarının küçük hayvanları girdabın içine çekecek kadar güçlü olduğunun altını çizmekte. Teoriye göre hayvanlar havada çok uzak mesafelere savrulmakta ve sonunda evlerinden çok uzak noktalarda yere düşmekte.

Olayın gerçekleştiği Lajamanu kasabasının, ülkenin iç kesimlerdeki bir çölün kenarında yer alması ve olaya konu balıkların yaşadığı herhangi bir büyük su kütlesine yakın olmaması bu teoriyi doğruluyor.

İlginizi Çekebilir

İsrail’e karşı en yüksek ses kampüsten yükseliyor!

İsrail’in ABD destekli yürüttüğü soykırım savaşı, üniversite gençliğinin öfkesini taşırdı. Aylardır devam eden protestolar bir …

Ayın sırasında Papaz’a bıçaklı saldırı

Avustralya’nın Sydney kentinde bir kilisede bıçaklı saldırı gerçekleştirildi. Kilisede ayinin yapıldığı anlarda gerçekleşen bıçaklı saldırıda …