abd den afganistan a destek sozu 01
abd den afganistan a destek sozu 01

Amerika’dan Taliban’a yardım ve destek sözü

ABD Dışişleri Bakanlığı gözetiminde Amerikan ticari şirketlerinden oluşan ilk heyet, iş projelerini görüşmek üzere Kabil’e geldi.

Taliban liderlerinden Molla Abdul Gani Baradar’ın katıldığı toplantıda Afganistan’ın uluslararası finansman desteği konuşuldu.


Afgan-Amerikan Ticaret Odası’nın (AACC) Başkanı ve CEO’su Jeff Grieco, Afganistan’a yapılan desteğin her anlamda sürdürüleceği sözünü vererek şunları söyledi:

“Aylar süren çalışmanın sonucunda bu ziyareti gerçekleştirmiş bulunuyoruz. ABD Başkanlığı’na Kabil yönetimini desteklediğimizi belirten mektubumuz Başkanlık tarafından olumlu karşılanmıştır. 2021 Ağustos ayından beri gerçekleştirdiğimiz bu ilk ziyarette belirtmeliyim ki, Afgan Hükümeti ile ilişkilerimiz burada, ABD’de , AB’de ya da dünyanın hiçbir yerinde yasaklı değildir.

Ziyaretimizin ve toplantımızın konularından olan, Afganistan’a sağlanan finansman desteğinin azaltılması her iki taraf için de eşit zorluklara sahiptir. Özellikle Afganistan gibi askeri sorunlar, gıda güvenliği gibi alanlarda hayat mücadelesi veren bir ülke için. 

Heyet temsilcilerinin ve yönetimimizin de benimle aynı fikirde olduğunu belirterek, Afganistan’daki özel sektörlere olan desteğimiz devam edecektir. Ayrıca bu sektörlerin daha da gelişmesi için programlar oluşturulacaktır.

Afganistan’ın altyapı gelişimini de destekleyeceğimizin sözünü vererek, uluslararası bağış kuruluşları ile çalışmalarımızı artıracağız. Zorluklarla mücadele eden bu ülkenin daha iyi uygulama kapasitelerinin inşa edilmesini sağlayacağız.”

Gerçekleşen bu toplantının Amerika’nın Afganistan’a yıllardır süren maddi, manevi desteğinin kapalı kapılar ardında değil kamuoyunun önüne geçirdiği düşünülüyor.

Taliban yönetiminin Çin ile ilişkilerini altyapı kaynaklarını işletmesi ile güçlendirmesinden sonra ABD’nin de desteğini alması akıllarda soru işareti uyandırdı.

Kaynak: Mira Haber

İlginizi Çekebilir

Kolombiya üniversitesinde öğrencilere uygulanan polis şiddeti profesörleri ayağa kaldırdı!

Columbia’da savaş karşıtı öğrenci protestoları: Tarih profesörü Vietnam Savaşı’nı hatırlatıyor Columbia Üniversitesi, son zamanlarda Filistin-İsrail …

Sınırlar ötesinden gelen umut: Yeni nesil öğrencilerin Gazze desteği

Geçtiğimiz hafta,  Columbia Üniversitesi başkanı, ABD’nin İsrail’in Gazze’deki soykırımına verdiği desteği protesto eden öğrencilerin bulunduğu …